Lynyrd Skynyrd – The Broadcast Archive
Format: 3-CD Boxset / Label: The Broadcast Archive
Releasedatum: 25 mei 2017

 Tekst: Joop van Rossem

 Ik mag gerust zeggen dat ik al een Lynyrd Skynyrd-fan sinds begin jaren zeventig. De LP’s die toen verschenen (‘Pronounced Léh-nérd Skin-nérd, Second Helping, Nuthin’ Fancy en Gimme Back My Bulletts) zette de groep uit Jacksonville voorgoed op de internationale rockkaart. Een aantal van hun songs heeft in de loop der tijd eeuwigheidswaarde vergaard en is nog steeds veelvuldig op diverse radiostations te horen. Maar ook het latere werk zoals ‘God And Guns’ (2009) en ‘Last Of A Dyin’ Breed’ (2012) kon de toets der kritiek met gemak doorstaan.

Live-albums zijn er in hun langdurige loopbaan al regelmatig verschenen, ‘The Broadcast Archive’ is de laatste tot dusver in de rij. Het betreft prima klinkende FM-radio-opnames die werden vastgelegd in 1975, 1978 en 1994. De eerste van de drie schijfjes is er eentje uit de bekende serie Live From The King Biscuit Flower Hour, die werd opgenomen in het Cardiff Capitol Theatre in Wales. Op dit cd’tje klinkt het gezelschap nog lekker ruig met zanger Ronnie van Zant in de hoofdrol. Imponerende versies van Sweet Home Alabama, Saturday Night Special, The Needle And The Spoon en een ruim twaalf minuten klokkende Free Bird zijn hier te beluisteren. Genieten dus ! De tweede cd bevat opnames van de Live From The Superstar Jam 1 Broadcast 1978 in Doraville, Georgia. Het is het eerste optreden na het tragische vliegtuigongeluk uit 1977. Alle liedjes worden ingeleid, onduidelijk is door wie. Hoe dan ook: lekkere versies van JJ Cale’s Cocaine, de fraaie ballad Reflections,  inderdaad meer obscuur werk. De laatste twee nummers ‘Call Me The Breeze’ (dat hier twee keer achter elkaar voorkomt) en een instrumentale uitvoering van ‘Free Bird’ stammen uit de Live From The Volunteer Jam V-sessies van januari 1979. Afgesloten wordt er met een interview uit 1976 met zanger Ronnie van Zant.

De derde cd in deze box biedt live-materiaal uit 1994: Live At The Lakewood Amphitheater, Atlanta, ooit uitgezonden door WW1-Broadcast, te horen aan een dj die het zaakje enkele keren onderbreekt. Deze opnames zijn akoestisch hoewel de karakteristieke gitaren niet helemaal worden uitgebannen. Dit derde deel telt geïnspireerde versies van onder meer That Smell, What’s Your Name, Free Bird, Simple Man, Gimme Three Steps en het onverwoestbare Sweet Home Alabama, met de geweldige rockstrot van Johnny van Zandt, Ronnie’s broer.

Mocht je nog in de fase zitten van het ontdekken van Lynyrd Skynyrd (??!!), dan is dit boxsetje een ideaal startpunt.

Tracklist:
CD 1
01. Double Trouble
02. I Ain’t The One
03. The Needle And The Spoon
04. Saturday Night Special
05. Gimme Three Steps
06. I Got The Same Old Blues
07. Simple Man
08. Whiskey Rock-A-Roller
09. Call Me The Breeze
10. T For Texas
11. Sweet Home Alabama
12. Free Bird

CD2
01. Jitter Bug
02. Cocaine
03. Reflections
04. Southbound
05. I Don’t Want To Go Down There
06. Anyway You Want It, That’s The Way I Want It To Be
07. Another Pretty Country Song
08. Ain’t That Loving You Baby
09. Call Me The Breeze
10. Call Me The Breeze
11. Free Bird (instrumental)
12. Ronnie van Zant Interview 1976

CD3
01. Intro
02. Down South Jukin’
03. Saturday Night Special
04. Heartbreak Hotel
05. Devil In The Bottle
06. Things Goin’ On
07. I Know A Little
08. That Smell
09. You Got That Right
10 .What’s Your Name
11. Simple Man
12. Gimme Three Steps
13. Sweet Home Alabama
14. Free Bird
15. Outro

Website: Lynyrd Skynyrd


Ook op Blues Magazine ...