Foto Recensie: Luther Dickinson And Sisters Of The Strawberry Moon - Solstice

Luther Dickinson And Sisters Of The Strawberry Moon – Solstice
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West Records
Releasedatum: 22 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Luther Dickinson is natuurlijk bekend als zanger-gitarist van the North Mississippi Allstars en als zoon van producer Jim Dickinson.

Op zijn nieuwste soloalbum heeft hij zich laten omringen door een groot aantal dames onder de naam Luther Dickinson And Sisters Of The Strawberry Moon. Die bestaan uit het duo Birds Of Chicago (Allison Russell (zang, banjo, klarinet) en J.T. Nero (gitaar), Amy Helm (zang), Amy LaVere (zang, contrabas), Shardé Thomas (zang, fife, toetsen, drums) en Drew Lindsay (toetsen)
Daarnaast kom je op het album nog gasten tegen als Rev. Charles Hodges (orgel), Will Sexton (gitaar) en Alvin Youngblood Hart (gitaar).

Het trefwoord voor dit album is “intiem”. Alle nummers op dit album zijn onder de noemer Americana onder te brengen, terwijl er ook de nodige soul en gospel op het album te horen is.

Het duo Birds Of Chicago staat centraal in de opener Superlover. Een zacht bonkend nummer met de prachtige smachtende stem van Allison Russell, een warme elektrische piano, zacht tokkelende akoestische gitaar en de weemoedig krassende fiddle van Lillie Mae Rische.
In Fly With Me verzorgt Shardé Thomas de zang. Zij heeft een kristalhelder stemgeluid dat prima past in dit intieme, en tegelijkertijd funky nummer. Ook bespeelt zij de fife, een instrument dat vergelijkbaar is met de piccolo. Hierdoor wordt er een folkgeluid aan het nummer toegevoegd.
Zangeres Amy LaVere uit Cincinnatti leent haar hemelse stemgeluid aan Hallelujah (I’m A Dreamer). Een warm deinend nummer met lichte “Blue Bayou” invloeden. De dochter van Levon Helm, Amy, is te horen in een opnieuw intieme ballad Like A Songbird That Has Fallen. Hier is ook de fiddle van Lillie Mae Rische weer te horen.
The Birds Of Chicago treden weer aan in Kathy. Een nummer, dat heel licht aan Kris Kristofferson’s “Me And Bobby McGee” doet denken. Een nummer voorzien van hemelse samenzang en zowel banjo als klarinetspel van Allison Russell. Pure gospel is te horen in Hold To His Hand waarin the Como Mamas een gepassioneerde a capella solospot krijgen.
De erotische fluisterzang van Amy LaVere werkt zeer prikkelend in het zeer warm zwevende The Night Is Still Young. Blues is te horen in Sing To Me, dat gezongen wordt door Amy Helm. Een nummer dat vergelijkbaar is met de Clapton klassieker “In The Presence Of The Lord” met een heerlijk soulvol orgel van Rev. Charles Hodges.
Shardé Thomas zingt We Made It, dat zowel warm als intiem en funky klinkt en waarin een Mavis Staples-achtig sfeertje hangt waarin de gitaar van Alvin Youngblood Hart prima past. Het lome J.J. Cale geluid is daarna te vinden in het intiem wiegende Cricket (At Night I Can Fly), gezongen door Amy LaVere. De fluisterende basklarinet van Jim Spake en het orgel van Rev. Charles Hodges spelen een belangrijke rol in Til It’s Gone, dat door The Birds Of Chicago gebracht wordt. The Como Mamas sluiten het album a capella af met de zeer gepassioneerde gospel van Search Me.

Luther Dickinson en zijn grote groep vrouwelijke gasten hebben een heerlijk warm en intiem Americana album afgeleverd. Een album, dat elke Americana fan op zijn minst moet gaan beluisteren en, beter nog, moet aanschaffen!


Tracklist:
01. Superlover
02. Fly With Me
03. Hallelujah (I’m A Dreamer)
04. Like A Songbird That Has Fallen
05. Kathy
06. Hold To His Hand
07. The Night Is Still Young
08. Sing To Me
09. We Made It
10. Cricket (At Night I Can Fly)
11. Til It’s Gone
12. Search Me

Website: Luther Dickinson


Ook op Blues Magazine ...