Lukas Nelson & Promise Of The Real – Turn Off The News (Build A Garden)
Format: CD /
Label: Fantasy Records
Releasedatum: 14 juni 2019

Tekst: Danny van den Deijssel

Lukas Nelson, met zo’n achternaam loop je het gevaar dat het verwachtingspatroon enorm is en dat je een gigantische erfenis met je meedraagt. Als je dan ook nog regelmatig gaat touren met je vader én de bandleider bent van de vaste begeleidingsband van ene Neil Young, heb je dan nog wel tijd voor een eigen band vraag je je af.

Toch is ‘Turn Off The News’ al het vijfde studioalbum in een kleine negen jaar tijd dus met een gemiddelde van een album per twee jaar heeft Lukas blijkbaar genoeg tijd en inspiratie voor zijn eigen project.
Op dit album wordt Lukas uiteraard begeleid door de vaste leden van The Promise, Corey McCormick (bas), Anthony Logerfo (drums), Tato Melgar (percussion) en Logan Metz die eigenlijk van alles en nog wat bespeeld. Daarnaast bevat het album diverse bijdragen van o.a. Willie Nelson, Sheryl Crow en Neil Young.

Het album kenmerkt zich vooral door een sterke invloed van country en folk. Daardoor is het album iets minder ‘rock’ dan de vorige platen. Lukas lijkt hiermee iets meer richting zijn roots te bewegen. Dit is goed te horen in de opener Bad Case, dit nummer zou zo op een album van de Traveling Wilbury’s passen. Een lekker in het gehoor liggend nummer met een fijn meerstemmig refrein net als de Wilbury’s deden. Lukas lijkt erg beïnvloed te zijn door een van de Wilbury´s, Roy Orbison. Where Does Love Go lijkt erg in de stijl van Roy geschreven te zijn namelijk.
Op Civilized Hell krijgt hij hulp van Shooter Jennings. Dit levert een prachtig country-duet op. Ondanks het feit dat country eigenlijk totaal niet mijn genre is, vind ik dit toch een pareltje op dit album. Hierna volgt Mystery een nummer dat hij met zijn vader opnam. De gitaar van vader Nelson is hier overduidelijk te horen.
Het album staat dus eigenlijk vol met prachtige nummers die sterk beïnvloed zijn met country en folk, maar dan is daar het nummer Something Real. Het nummer begint vanaf de eerste seconde op een hoog tempo en is verre van rustig te noemen. Hier komen de bluesinvloeden zeker terug en dit maakt het een fijne afwisseling. Al lijkt het toch een beetje een vreemde eend tussen de andere nummers.

Dit vijfde album van Lukas Nelson is een fijne plaat geworden voor degene die eens een avondje wat rustiger aan willen doen of gewoon van lekkere luistermuziek houden. Hij heeft mij wel weer weten te raken in ieder geval.


Tracklist
01. Bad Case
02. Turn Off The News (Build A Garden)
03. Where Does Love Go
04. Save A Little Heartache
05. Lotta Fun
06. Civilized Hell
07. Mystery
08. Simple Life
09. Out In LA
10. Something Real
11. Stars Made Of You
12. Turn Off The News (Build A Garden) (Acoustic)
13. Consider It Heaven

Website: Lukas Nelson


Ook op Blues Magazine ...