Lucy Wainwright Roche – Lucy

Format: CD/ Label: Strike Back/ Release: 2011.
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen 

Lucy Wainwright: ik hoor je al zeggen, eentje van de beroemde familie? Het antwoord is ja dus, zij is de dochter van Suzzy Roche en Loudon Wainwright, die ook al Rufus en Martha Wainwright in de familie hadden. Ja, de appel valt niet echt ver van de boom, allemaal talentvolle mensen dus. Lucy groeide op in Greenwich Village- New York als dochter dus van deze beroemde mensen. Haar moeder Suzzy was ook een talentvolle zangeres in The Roches, die min of meer het voorbeeld waren voor de komst van de Indigo Girls.
Lucy begon met haar carrière  door backing vocals te doen bij de tour van Rufus in 2007 en opende ook al voor de Indigo Girls, Amos Lee, Rufus  en ook Mary Gauthier.
Ze heeft al 2 ep’s opgenomen in het verleden getiteld 8 Songs, en ook 8 Songs more.
Dit nieuwe album “Lucy” is dan ook het bewijs dat deze dame heel wat in haar mars heeft, en het moge dan ook niet verwonderlijk zijn dat Rufus, loudon, The Indigo Girls en ook Kelly Hogan hun medewerking verlenen.
Het album laat een dame horen die ietwat vrolijker klinkt dan de genoemde familie leden met een heldere, soms engelachtige stem en  prachtige instrumentatie door o.m. Steuart Smith-momenteel bij The Eagles en ook David Mansfield.
Mooie sfeervolle liedjes passeren de revue kan ik U zeggen, en dingen die soms doen denken aan Joni Mitchell, Patty Griffin, Susanne Vega en ook Tanya van This Mortail Coil. Een mooi album, wat zeker ook wel bij dit jaargetijde past naar mijn idee. En bewijst dat we hier met een klasse dame te maken hebben, die zich moeiteloos kan aansluiten bij haar relatives. Ik zou het idee opperen, om met al die luitjes gewoon een superavond te organiseren, man wat is dit gaaf allemaal. Ok. Tracks.

Opener Once In:mooie ballade verpakt in een sprankelende begeleiding en een mooie  stem ook. Open Season:  Mooie en zeer heldere stem van Lucy wat doet denken aan Joni dus en de samenzang is prachtig gewoon.
Early Train: geeft een ander stemgeluid, en lijkt soms een beetje op Susanne Vega, maar qua vorm van compositie ook op Joan Armartrading, met vocals van Loudon Wainwright.
The Worst Part dan, mooi liedje met een beetje Kate Bush er in verweven, en  doet ook wat denken aan Judie Tsuke. October is een jazzy ballade met de Indigo Girls o.m.
I-35, een prachtvol nummer, wat je zelf mag ontdekken.
Dan Mercury News, het absolute pareltje voor mij dus, vooral omdat het zo mooi ingekleurd is door zijn eenvoud en sfeer. We vinden ook een nummer van Paul Simon op deze schijf, America dus, en dat klinkt heel erg mooi met meerdere stemmen vooral ook, en heel anders dan we kennen in de diverse uitvoeringen. Medewerking van The Roches ook in deze track. Het laatste nummer Say Yes is een soort bonus track en herbergt een duet met Ira Glass, wat vooral best wel aardig klinkt ook.
Vrienden, dit is een album wat je met recht een smakelijke, zomerse en aangename verassing mag noemen, en waar je keer op keer heel veel plezier aan kan beleven, en elke keer dan iets meer van zijn schoonheid bloot geeft. Mooooi!

Tracks:
01. Once In
02. Open Season
02. Early Train
03. The Worst Part
05. October
06. Statesville
07. I-35
08. Accident & Emergency
09. Mercury News
10. Starting Square
11. America
12. Say Yes- Bonus track

Website artiest: http://www.lucywainwrightroche.com


Ook te lezen op Blues Magazine ...