LUCINDA WILLIAMS – GOOD SOULS BETTER ANGELS
FORMAT: CD – VINYL – DIGITAL
LABEL: Highway 20
RELEASEDATUM: 24 April 2020

Tekst: Jeroen Bakker

Afgelopen januari is ze 67 jaar geworden maar voor wie had gedacht dat Lucinda Williams het rustig aan zou doen is er goed nieuws te melden. Deze week verschijnt namelijk haar nieuwe album ‘Good Souls Better Angels’. Dat dit niet voor iedereen als goed nieuws beschouwd kan worden werd al eerder duidelijk gemaakt met het voorafje dat in februari op de wereld werd losgelaten: ‘Man Without A Soul’. Het is lange tijd geleden dat wij haar zo fel hebben gezien en het komt allemaal door de Amerikaanse president. Mevrouw Williams is namelijk verbitterd, teleurgesteld, gefrustreerd en heel erg boos maar daarnaast enorm strijdbaar. Het heilige vuur is er blijkbaar nog altijd. “You bring nothing good to this world, beyond a web of cheating and stealing/you hide behind your wall of lies, but it’s coming down/yeah, it’s coming down”, zingt zij op niet mis te verstane wijze. Duidelijke taal dus en het is haar menens. “Wil je weten hoe dit afloopt? De vraag is niet hoe maar wanneer. En geloof me, die muur gaat om”, klinkt ze vastberaden.

 

Voor de onbevangen neutrale luisteraar is het even schrikken maar voor de liefhebbers die bekend zijn met haar eerdere werk is het werkelijk smullen geblazen. Ellendige zaken als machtsmisbruik, depressie, bedrog, onrechtvaardigheid, de negatieve druk van de sociale media: mensen die te snel een oordeel klaar hebben, en allerlei vormen van ‘fake news’ maken niet alleen veel emoties los maar leveren soms indrukwekkende creativiteit op. In het geval van Lucinda Williams betekent dat dus twaalf tracks met zeer intense muziek, een rauwe doorleefde stem in combinatie met eerlijke teksten die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten en waarin niemand wordt ontzien. Belangrijke hulp aan de schrijftafel is daarbij geboden door haar echtgenoot Tom Overby die zich bovendien met de werkelijk verbluffende productie van Ray Kennedy (ook verantwoordelijk voor ‘Car Wheels On A Gravel Road’ uit 1998) heeft bemoeid. Alle gruizige randjes die deze muziek zo doorleeft maken zijn behouden. Speciale vermelding verdienen daarbij ook zeker haar trouwe muzikale partners, mannen die exact weten wat het liedje nodig heeft, die nu ook weer hebben bijgedragen aan dit sfeervolle werkje: drummer Butch Norton, van wie ooit werd gezegd: ‘He drums like a man standing in a doorway fending off bats from entering his house”, de ervaren gitarist Stuart Mathis die ruim tien jaar samenwerkte met Jakob Dylan, inderdaad de zoon van, in The Wallflowers en de veelgevraagde sessiemuzikant David Sutton op bas. Gezamenlijk staan de heren garant voor een vakkundige samensmelting van country, blues, rock en folk met een grote dosis bezieling.
Zo trekt de band stevig van leer in de fel gemene opener ‘You Can’t Rule Me’ en brengen ze het beste bij elkaar naar boven in het log beukende ‘Down Past The Bottom’ of het intense ‘Bone Of Contention’ waarin zij de spanning nog eens een extra impuls weten te geven. Steeds weer horen we een band en zangeres die elkaar feilloos blijken aan te voelen. In ‘Bad News Blues’ horen we haar grommen en is er weer het besef dat niemand zo lekker gal kan spuwen als Lucinda Williams die op ‘Good Souls Better Angels’ uitsluitend met scherp schiet. Indringend is zij op ‘When The Way Gets Dark’ waarin zij een bemoedigende toon aanslaat: “Don’t Give Up” want “You have a reason to carry on.”

Het wordt er niet bepaald gezelliger op in de wereld zoals in dat bovengenoemde ‘Bone Of Contention’ al duidelijk werd maar er blijkt nog wel degelijk een sprankje hoop te zijn. Het beste is voor het laatste bewaard. In het afsluitende, ruim zeven minuten durende ‘Good Souls’ horen we haar namelijk in een soort gebed waarin zij zich niet richt tot de hogere machten maar tot de gewone stervelingen, de mensen op de straat. In prachtige, duidelijke bewoordingen en voorzien van een fenomenale en uiterst gevoelige muzikale ondersteuning heeft Williams met deze hoopvolle voordracht niet alleen een indrukwekkend stuk relevante muziek geproduceerd maar daarnaast misschien wel haar allerbeste compositie ooit afgeleverd.

We zijn nog niet eens halverwege 2020 maar ‘Good Souls Better Angels’ zal dit jaar nog nauwelijks in intensiteit worden overtroffen. Op haar 67e heeft Lucinda Williams in ieder geval nog eens bewezen nog lang niet klaar te zijn en aangetoond nog steeds een muzikante te zijn waarmee rekening dient te worden gehouden.

‘Good Souls Better Angels’ Tracklisting
:

1. You Can’t Rule Me
2. Bad News Blues
3. Man Without a Soul
4. Big Black Train
5. Wakin’ Up
6. Pray the Devil Back to Hell
7. Shadows & Doubts
8. When the Way Gets Dark
9. Bone of Contention
10. Down Past the Bottom
11. Big Rotator
12. Good Souls

LP Only (Side D):

1. Bad News Blues (Acoustic Demo)
2. Pray the Devil Back to Hell (Acoustic Demo)
3. You Can’t Rule Me (Acoustic Demo)
4. Man Without a Soul (Acoustic Demo)
5. Wakin’ Up (Acoustic Demo)

Website Lucinda Williams


Ook op Blues Magazine ...