You Can't Keep A Good Woman Down

Low Society – You Can’t Keep A Good Woman Down
Format: CD / Label: Icehouse Records
Release: 7 oktober 2014

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Low Society, de groep van zangeres Mandy Lemons en singer/songwriter/gitarist Sturgis Nikides, die met John Cale (Velvet Underground) samenwerkte, heeft een opmerkelijke CD afgeleverd : “You Can’t Keep A Good Woman Down”.

Rauwe passie is meteen al te horen op het openingsnummer “Crammed & Jammed”. Up-tempo rock met fel slidegitaar werk van Sturgis Nikides en vol overgave gezongen door Mandy Lemons, die qua energie en krachtige emotionele zang doet denken aan (wijlen) Cindy Givens (Zephyr), die ook die intensiteit had. Ongetwijfeld heeft Mandy Lemons ook naar Janis Joplin geluisterd, maar ze doet haar niet na. Je voelt dat die energieke passionele manier van zingen echt in haar zit.

Eén van haar voorbeelden is Koko Taylor. Deze uitvoering van het vaak gecoverde “Voodoo Woman” voegt wel iets toe. Vol overtuiging gezongen door Mandy en mooi afgemeten gitaarspel van Sturgis. Het saxofoonspel van gastspeler Dr. Herman Green maakt dit nummer helemaal af.

Maar het is niet alleen blues(rock) dat op deze CD te horen is. “Yer You Love” roept ondermeer herinneringen op aan de kermismuziek van vroeger. Krachtige, broeierige muziek met een glansrol van een andere gastspeler Rick Steff op accordeon. “You Can’t Keep A Good Woman Down” is een prima up-tempo rocknummer, maar interessanter zijn nummers als het intrigerende “El Diablo” waarin de stem en zangstijl van Mandy en de kwaliteiten van Sturgis Nikides als gitarist en vooral als tekstschrijver uitstekend tot zijn recht komen. Mooi is ook het countryachtige “No Money Down”. Samen met het al genoemde “Yer You Love” hoogtepunten van deze meedogenloos sterke CD.
De ritmesectie bestaande uit Mike Munn (drums) en Nick Dodson (bas) is ook dik in orde.

Kortom: Een zeer gevarieerde en vooral aangenaam verrassende ‘americana’ CD met een krachtige uitwerking van een veelheid aan oorspronkelijke Amerikaanse muziekstijlen en zeer overtuigend gebracht door prima muzikanten.

Tracklist

1. Crammed & Jammed
2. Voodoo Woman
3. Need Yer Love
4. Son House Says
5. You Can’t Keep A Good Woman Down
6. This Heart Of Mine
7. Up In Your Grave
8. Let Me Ride
9. No Money Down
10. You Got A Right
11. El Diablo
12. Should’ve Known Better

Website: http://www.screaminblues.com/

Noot :
Op 18 november a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en is er ook een interview met Mandy Lemons te horen. (Wijzigingen voorbehouden.)
Het programma is ook via internet te beluisteren:  http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/