Louisiana Red & The City Blues Connection – World On Fire
Format: CD / Label: AAA Culture Records
Releasedatum: 26 januari 2018

Tekst: Martin van der Velde

De re-release van ‘World On Fire’ van Louisiana Red en The City Blues Connection uit 1985 zette mij op het spoor van de City Blues Connection. Het ontstaan van de band voert terug naar 1979, wanneer Norbert Egger in Hamburg een eerste line-up van deze formatie op poten zet. Het zelfde jaar nog geeft de band hun titelloos debuut album uit. Nog geen jaar later volgt de LP ‘Bluesin’ n’ Boogin’’, een tweede uitgave van de band, die dan al weer een totaal andere bezetting kent en waarvan alleen Norbert Egger nog aan boord is.
Door je jaren heen blijkt Egger dan ook de vaste waarde van de band te zijn en verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van de band. Na twee goed ontvangen singles in 1983 en 1984 brengt de band zijn derde album ‘I Do Not Play No Rock ‘n’ Roll’ uit. In 1985 nodigt Louisiana Red de City Blues Connetion uit om met hem de studio in te duiken voor de opnames van ‘World On Fire’, dat onlangs een heruitgave kent op AAA Culture Records. Een album waarop Louisiana Red uitsluitend eigen materiaal heeft opgenomen en zijn veelzijdige kant laat zien. Funky groovy tracks als World On Fire, Mississippi Girl, Voodoo Woman en Soul Food worden afgewisseld met shuffles als Suffering en Special Medicine , maar ook een jungle beat (For My Friend) ontbreekt niet op dit album.  Op enkele tracks, When I Was A Boy en het afsluitende On My Way To The Kingdom Land neemt Red de akoestische gitaar ter hand waardoor er een heerlijke authentieke sfeer ontstaat.
Harmonicaspeler Heiko Petcke vult  de ruimtes met een heerlijk rauw randje in, maar ook Norbert Eggers slidespel in het vlotte Mini Skirt is van grote klasse. Uwe Seemann  en Mick Schreiber op respectievelijk bas en drum zorgen voor een solide bodem. Louisiana Red beschikt over een rauwe krachtige herkenbare stem en wordt op dit album vakkundig door dit collectief van de juiste  backing voorzien.
Met een oplage van slecht 500 stuks is dit uitstekende album beperkt verkrijgbaar. Eigenlijk valt het in tegenstelling tot verwachting na het verschijnen van een gezamenlijk album met deze blueslegende lange tijd stil rond de band. In de periode 1986 tot en met 2013 verzorgt de band op onregelmatige basis optredens in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het album ‘Watch A Steps, Sugar To The Bones’  dat een compilatie van onuitgebracht materiaal bevat, is een side project van Norbert Egger en verschijnt in 2006, tevens neemt hij in deze periode met de City Blues Connection nog een aantal tracks op voor de sampler ‘BGD Rock City Vol. 1’, ‘Blues Affair’ en ‘Blues Sisters Vol. 1’. Een lange, relatief inactieve periode die de band weinig onder de aandacht bij het grote publiek brengt, maar ondertussen heeft de band de draad weer volledig opgepakt en  gooit het gelijk over een geheel andere boeg.

De City Blues Connection is van compacte band formatie getransformeerd naar een heuse bigband bezetting en kent naast diverse backing vocalisten een blazerssectie die het mogelijk maken om uit een breder pallet aan stijlen te putten.

Met de re-release van ‘World On Fire’ met Louisiana Red zet de band zich weer volledig op de kaart, een album die het aanschaffen meer dan waard is.


Tracks:
01. World On Fire
02. Mississippi Girl
03. Mini Skirt
04. When I Was A Boy
05. Voodoo Woman
06. Suffering
07. Pittsburg
08. Special Medicin
09. For My Friend
10. Soul Food
11. On My Way To The Kingdom Land

Website: The City Blues Connection


Ook op Blues Magazine ...