Lost Immigrants – Californium
Format: CD – Digital / Label: LoFi Tofu Records
Releasedatum: 30 juli 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

De titel maakt van de staat bijna een gemoedstoestand, als een staat van welzijn. Ry Cooder zong immers ooit ‘California is a garden of Eden’. Een plek rijk aan natuurlijk schoon, economische kracht en diversiteit in inwoners. In haar geschiedenis maakt het deel uit van Spanje en Mexico alvorens een korte periode als zelfstandige republiek. De gold rush een duistere episode vol van ellende en diefstal. Anno 2019 fungeert de liberale staat als tegenpool voor President Trump.

Dat de band zelf afkomstig is uit Dallas, Texas maakt hun een van de vele die door de eeuwen heen naar The Sunshine State trokken op zoek naar geluk. Het lost als bijvoeglijk metafoor dat het voor vele immigranten voor hun ook niet altijd even fortuinlijk afliep.

Muzikaal gezien bevindt de band zich ook in een soort grensgebied. Een eigen mix van blues en Americana, als zoveel artiesten voor hun. De variatie nu is dat de liedjes een vederlichte klankkleur hebben, als het bleke ochtendlicht en mist die over een stad als San Francisco trekt. Spaarzaam en gedetailleerd. Alsof een band als Calexico plots Suf Jan Stevens als frontman heeft.
Opvallend, het nummer Sad Songs(Love Is Patient) lijkt nadrukkelijk op de bijna gelijknamige hit van Elton John. Inclusief overeenkomend refrein. Niet om plagiaat te suggereren, het zegt met name iets over de kwaliteit van Sir Elton. Wie weet, misschien was hij van invloed op de band. En moet de referentie worden gezien als tribute.

Wij als luisteraar en muziekliefhebbers kunnen blij zijn met de reis die Lost Immigrants hebben afgelegd. De afgelegde kilometers vertalen zich in een uitstekende muzikale vertolking. Laten we hopen dat de band blijft reizen en zich ontwikkelen. Pracht album!


Tracklist:
01. Heartache & Lithium
02. Can’t Make Mexico
03. Gravity
04. Home
05. My Last Name
06. Californium
07. Sad Songs (Love is Patient)
08. Doubts on Me
09. All Your Own
10. Gone
11. Lost Angeles

Website: Lost Immigrants


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.