Los Straitjackets – Channel Surfing (EP)
Format: CD – Vinyl / Label: Yep Roc Records
Releasedatum: 21 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Welkom bij een avondje “kastje kijken” met de gemaskerde surfmannen van Los Straitjackets uit Nashville. In de surfwereld geldt deze instrumentale band als één van de grote namen van de hedendaagse surfscene. In totaal bracht deze band al vijftien studio en twee live albums uit. Momenteel bestaat de band uit de gitaristen Danny Amis, Eddie Angel en Greg Townson, bassist Pete Curry en drummer Chris Spraque.
Op hun nieuwe EP schotelen ze ons een viertal covers voor, die allemaal themasongs zijn van TV series uit heden, verre verleden en het iets minder verre verleden. Twee van die series zijn bij ons bekend (drie eigenlijk).

Game Of Thrones kennen we natuurlijk allemaal maar als je mij had gevraagd wat het themanummer van die serie was, had ik toch even zwaar na moeten denken. Het origineel heeft een cello als hoofdinstrument in een dreunend georkestreerd nummer. Bij Los Straitjackets neemt de hard ratelende surfgitaar de rol van de cello over en het geluid van deze cover doet meer denken aan een vroege 60’er jaren politieserie dan aan de fantasiewereld van Game Of Thrones.
Dancing With The Stars en Sex And The City zijn ook bij ons bekend en de themasongs van deze beide series klinken in de originele versie als zeer keurige dansschool latin. Bij Los Straitjackets klinkt Medley Dancing With The Stars/Sex And The City echter als huppelde surflatin met een sprankelend en bij vlagen bluesy gitaargeluid.
Eerlijk gezegd kende ik de Andy Griffith Show totaal niet. Het blijkt dus een Amerikaanse show uit de 60’s te zijn met een themasong die destijds lieflijk gefloten werd. Bij onze gemaskerde vrienden neemt de gitaar de rol van die vrolijke flierefluiter (gelukkig) over en hierdoor verandert het nummer The Fishin’ Hole (Theme From The Andy Griffith Show) direct in een Shadows/Ventures-achtig nummer.
Ashokan Farewell (Theme From Ken Burns’ The Civil War) verandert in handen van onze surf Zorro’s van een stemmig vioolnummer in een haast Spaghettiwestern-achtig nummer met een luid kletterende twanggitaar.

Deze EP van Los Straitjackets is een leuk tussendoortje en zal zijn weg naar de echte surfrock fans weten te vinden.


Tracklist:
01. Game Of Thrones
02. Medley Dancing With The Stars/Sex And The City
03. The Fishin’ Hole (Theme From The Andy Griffith Show)
04. Ashokan Farewell (Theme From Ken Burns’ The Civil War)

Website: Los Straitjackets


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.