Foto Recensie: Los Shain’s - El Ritmo De Los Shain’s

Los Shain’s – El Ritmo De Los Shain’s
Format: vinyl LP / Label: Munster Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

We nemen even een duik in de popgeschiedenis en komen uit in Lima, Peru, voor de band los Shain’s. Een zogeheten beatgroep met een lekker rauw geluid, dat we tegenwoordig “garagerock” noemen. Daarnaast waren er ook flink wat surfinvloeden in hun muziek terug te vinden. Los Shain’s was in eigen land behoorlijk populair in de jaren tussen 1963 en 1968 en is vanaf 2005 weer actief.

Het album ‘El Ritmo De Los Shain’s’ verscheen oorspronkelijk in 1965 op het Odeon Del Peru label en de band bestond toen uit Gerardo Rojas Rodó (zang), Alexei Kostrisky Pereira (bas), Julio Chávez Cabello (drums), Pedro Pajuelo (drums), Lynn Stricklin (keyboards), Enrique Ego Aguirre (sologitaar) en Hernán Chocano (ritmegitaar).
Zoals bij veel bands uit die periode bestond ook het repertoire van los Shain’s vooral uit covers.

Zo opent het album met Bule Bule, dat dus een cover is van “Wooly Bully” van Sam The Sham & The Pharaohs. En de cover wordt even energiek en rauw gespeeld als het origineel. En of je nou “Wooly Bully” of “Bule Bule” meebrult maakt eigenlijk niets uit. Fever is een alom bekend nummer en de cover van los Shain’s krijgt een McCoys achtige versie met een wilde, rauwe gitaarsolo.
Agente Secreto is een cover van “Secret Agent”, dat onder andere bekend is in de uitvoering van Al Coiala. Uiteraard staat de hard twangende gitaar centraal in dit vrijwel instrumentale nummer. Ook Al Baile Del Pajaro Tablista is een cover en wel van de surfklassieker “Church Key” van The Revels. Een knallend surfnumer met idiote “gorgelzang”. De cover van Freddy Cannon’s “Come On Come On” heet bij los Shain’s Vamos en klinkt lekker rauw en pompend. Ook El Monstruo (een cover van “The Crusher” van the Novas) klinkt rauw, met name door de woeste gromzang. Niet elke cover is echter raak. Zo is de cover van “A Taste Of Honey” (Herb Alpert & the Tijuana Brass), hier met de title El Sabor De La Miel, een volkomen misplaatste surfcover.
Ook de twee afsluitende nummers klinken te braaf. Het gaat hier om Tenemos Que Irnos De Aqui (=”We Got To Get Out Of This Place” van The Animals) en “Ella No Esta Alli”(=”She’s Not There” van The Zombies).

Deze re-release van Los Shain’s zorgt ervoor dat deze band uit Peru de erkenning krijgt, die ze in de jaren ’60, buiten Peru, nooit gekregen heeft. Een prima album met schitterend gitaarwerk en rauwe garagerock en surfnummers.


Tracklist:
01, Bule Bule
02. Shain’s A Go Go
03. Agente Secreto
04. Fever
05. Hoy
06. Al Baile Del Pajaro Tablista
07. Hang On Sloopy
08. El Sabor De La Miel
09. Vamos
10. Ciudad De Rompientes
11. El Monstruo
12. Misirlou
13. Tenemos Que Irnos De Aqui
14. Ella No Esta Alli

Website: Munster Records


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.