Lonesome Shack – Desert Dreams
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Alive Naturalsound Records
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse gitarist Ben Todd trok zich een aantal jaren geleden terug in een trailer in het nationale park Gila Wilderness in New Mexico om daar aan zijn fingerpicking techniek te gaan werken. De trailer werd gedurende zijn verblijf liefdevol omgedoopt tot de Lonesome Shack en dat is nu ook de naam van zijn trio, dat verder bestaat uit percussionist Kristian Garrard en bassist Luke Bergman. Hun debuut verscheen in 2014 onder de titel ‘More Primitive‘.
En die titel geeft eigenlijk al aan hoe dit trio klinkt. Stel je een tot op het bot gestripte vorm van Mississippi Delta blues voor, die vermengd wordt met elementen uit het werk van Captain Beefheart, het vroege werk van Ry Cooder en een vleugje Tom Waits.

Dit gestripte geluid is direct te horen in de opener On The One, dat voorzien is van een een soort hink-stap-sprong-achtig funkritme. Een rauw schurend en hypnotiserend bluesnummer. Past The Ditch is daarna een soepel swingende boogie, die even rauw en verslavend werkt als de vele John Lee Hooker boogies. In New Dream krijgt het trio geluid een lome jazzy J.J. Cale injectie. Het nummer behoudt echter het rauwe gestripte geluid. Lonely is een hoekig bonkende fuzzblues met Ben’s klaaglijke zang. Een nummer, dat hypnotiserend klinkt in al zijn schijnbare eenvoud.
Only One is een goed voorbeeld van een tot op het bot gestripte blues. Alle franje is er vanaf zodat een super traag nummer overblijft met zinderend, trillend gitaarwerk en desolate zang. In Too Bad verschijnt wederom dat aparte funk geluid. Een soort epileptisch bluesfunk nummer en zie daar maar eens op mee te swingen!
De rauwe branderige Mississippi Delta blues van King Clone is voorzien van lui tikkende percussie. In dit nummer trekken invloeden als Beefheart, Hooker, Waits en The Black Keys al voortsjokkend voorbij. In het jazzy-psychedelische No Way Back is het geluid van The Doors lichtjes aanwezig. The City Is A Desert is daarna een hoekig hakkend en vooral snijdend voorbeeld van een Beefheart blues met smerig priemende gitaarriffs.
De afsluiter Desert Dreams lijkt verdorie wel een glamrock boogie van Marc Bolan en zijn T.Rex!  En het past ook nog eens perfect op dit album.

Na dit indrukwekkende rauwe album ben ik zeer benieuwd naar de live verrichtingen van Lonesome Shack. Tot die tijd vermaak ik mij prima met hun album!


Tracklist:
01. On The One
02. Past The Ditch
03. New Dream
04. Lonely
05. Only One
06. Too Bad
07. King Clone
08. No Way Back
09. The City Is A Desert
10. Desert Dreams

Website: Lonesome Shack