Recensie: Lone Wolf OMB / River Of Gennargentu – Live On Tape – Split Series Vol. 1

Lone Wolf OMB / River Of Gennargentu – Live On Tape – Split Series Vol. 1
Format: Digital – Cassette / Label: Talk About Records
Releasedatum: 23 december 2017

Tekst: Peter Marinus

Ik heb weer een pagina uit het “Blues Rariteiten” boek gevonden. Dit keer in de vorm van een cassettebandje! Een cassette, die wordt uitgebracht door het Italiaanse Talk About label. Als onderdeel van hun “Split Series” releases wordt de cassette dit keer gedeeld door twee “one man bands”.

Ten eerste Lone Wolf OMB (=One Man Band) uit de USA. Zijn echte naam is Bruno Esposito en hij maakte in het verleden deel uit van punkbands als Kleenkut en de psychobilly band The Van Orsdels. Op kant 1 van de cassette staat een concert van de wolf, dat opgenomen is in Theater de Melkbus, Dordrecht, in Nederland dus.

Gezien zijn muzikale achtergrond is het niet verwonderlijk dat de blues van de Lone Wolf ontzettend rauw is. Af en toe mengt hij zijn countryblues met wat hillbilly invloeden. Zoals in het openingsnummer Swamp Hermit. Hierin vallen zijn zwiepende slide en zijn ontzettend rauwe gromstem op.  Een stem die automatisch aan Howlin’Wolf (of Frank Kraayeveld van The Bintangs) doet denken maar dan nog rauwer! Het gas gaat er daarna op in Up The River in een ongepolijste countryblues waarvoor hij ook nog eens zijn huilende harmonica tevoorschijn tovert.
Growling At The Moon Again is een broeierige pompende countryblues in de beste Howlin’ Wolf traditie. Primitief en toch opwindend. De Lone Wolf gromt zich een weg door de energiek rockende mix van blues en psychobilly in Coal Black Maddie. Flat Spell Blues is een razende countrybues met swingend slidegitaar werk over een furieus beukende snaredrum.
Het tempo gaat omlaag in het dreigende Band Aid Blues met wederom die rauw snerpende slide. Dream Sea maakt ruimte voor hillbilly invloeden. Een boertig countrynummer met razende drums en banjo.
De banjo fungeert als volwaardig riffend blues instrument in de spetterende rauwe garageblues van Down At The Tracks. Little Black Crow gaat op dezelfde spetterende wijze verder met een vreemde mix van blues en hillbilly. Tot slot wordt het gaspedaal gewoon nog verder ingetrapt in de ziedende hillbilly blues van Canned Catfish Blues met blaarvormend snel banjospel.
Ik ben zeer onder de indruk van deze one man band. Een heel intens optreden dat ook nog eens door de prima geluidskwaliteit zeer te genieten is.!

Kant 2 van de cassette wordt gevuld door een concert van een one man band uit Sardinië met de mysterieuze naam River Of Gennarentu. Zijn concert werd opgenomen in een club in zijn thuishaven.
De blues van deze one man band is weer totaal anders dan zijn muzikale partner uit de USA op kant 1.  Zijn countryblues is heel erg basic. Vaak alleen maar zang en gitaar en af en toe een bassdrum erbij. De zang lijkt expres wat slecht opgenomen waardoor een extra mysterieus sfeertje ontstaat.
Geopend wordt met een countryblues in de stijl van bijvoorbeeld R.L. Burnside, I Need To Move. De River heeft zijn zang voorzien van flink wat galm en tovert soepele countryblues riffs uit zijn gitaar. In de cover van het Jessie Mae Hemphill nummer Jump Back Baby komt de bassdrum erbij wat een lomp bonkende countryblues tot gevolg heeft.
Ook Poor Black Mattie is een cover. Dit keer van R.L. Burnside. Dit nummer klinkt lekker desolaat en primitief. De Italiaanse one man band komt zelfs met een medley aan zetten met daarin Hard Times KIllin’ Floor van Skip James, Goin’ Down South van R.L. Burnside en My Mind Wandering. Doordat hij hier kiest voor een zang en gitaar begeleiding klinkt de medley extra intiem maar ook extra desolaat.
Dat sfeertje blijft hangen in de laatste twee nummers, Someday Baby (van Hammie Nixon/Sleepy John Estes) en Rivers.

Ik vind deze cassette een prima initiatief van het Italiaanse Talk About Records label. Door de rauwe en eerlijke live opnames van deze twee one man bands worden we op een prima wijze voorgesteld aan twee zeer talentvolle muzikanten.
Ik ben dan ook reuze benieuwd naar het deel 2 van deze cassette serie.


Tracklist:
Lone Wolf OMB:
01. Swamp Hermit
02. Up The River
03. Growling At The Moon Again
04. Coal Black Maddie
05. Flat Spell Blues
06. Band Aid Blues
07. Dream Sea
08. Down At The Tracks
09. Little Black Crow
10. Canned Catfish Blues

River Of Gennargentu:
11. I Need To Move
12. Jump Baby Jump
13. Poor Black Mattie
14. Between Troubled Waters
15. Hard Times Killin’ Floor/Goin’ Down South/My Mind Wandering
16. Someday Baby
17. Rivers

Website: www.talkaboutrecords.net

25 februari 2018|Categories: Recensies|Tags: , |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe