Little Steven And The Disciples Of Soul – Soulfire Live!
Format: CD – LP – Digital – Blu-Ray / Label: UME Direct
Releasedatum: 27 april 2018

Tekst: Joram Bartman

Eens in de zoveel tijd laat (Little) Steven van Zandt muzikaal weer van zich horen als solo artiest. Als ervaren maffia acteur, radio dj en uiteraard als rechterhand van Bruce Springsteen zouden we bijna vergeten dat Little Steven ook de nodige solo projecten voor zijn rekening neemt.
Zijn laatste soloplaat dateert van 1999 (‘Born Again Savage’). Met zijn band de Disciples of Soul heeft Little Steven een verrassend goed album op de markt gebracht met nummers die hij ten gehore bracht tijdens zijn optredens in Amerika en Europa.
Hoewel hij niet tot de beste zangers behoort klinkt Little Steven lekker ruw en ongepolijst. Hetgeen prima binnen het geheel van deze band past. De nummers hebben een herkenbare sound. Wanneer je de stem van Little Steven zou wegdenken en Springsteen er in de plaats zou zetten zou je zomaar kunnen denken dat je naar de E-Streetband aan het luisteren bent. Uiteraard klinkt het niet exact hetzelfde maar het heeft er wel veel van weg. Maar hetzelfde zou je kunnen denken van Southside Johnny & The Asbury Jukes.

De plaat begint met een introductie van Mike Stoller, de beroemde songwriter die samen met Jerry Leiber een belangrijke voetprint hebben in de geschiedenis van de rock n roll. Denk alleen al aan nummers als Hound Dog en Jailhouse Rock. Andere hoogtepunten op het album zijn de originele nummers uit de illustere carrière van Little Steven, inclusief klassiekers als Standing In The Line Of Fire en I Don’t Want To Go Home, die we ook kennen van Southside Johnny. Naast een aantal favoriete coverversies zoals The Electric Flag’s Groovin’ Is Easy, Etta James’ Blues Is My Business en James Brown’s Down And Out In New York City. De laatste twee nummers waren ook te horen op de veelgeprezen ‘Soulfire‘ van vorig jaar. Onnodig is de vele introducties voorafgaand aan de nummers die als aparte track worden weergegeven waardoor je op een totaal van vierendertig tracks komt.

Al met al is dit een lekkere live plaat die van alles wat heeft. Soul, blues, rock n roll. Voor de liefhebbers is er ook een drie cd box te bestellen via zijn site alsmede een blu-ray disc.


Tracklist:
01. Soulfire
02. I’m Coming Back
03. Blues Is My Business
04. Love On The Wrong Side of Town
05. Until The Good Is Gone
06. Angel Eyes
07. Some Things Just Don’t Change
08. Saint Valentine’s Day
09. Standing In The Line Of Fire
10. I Saw The Light
11. Salvation
12. The City Weeps Tonight
13. Down And Out In New York City
14. Princess Of Little Italy
15. Solidarity
16. Leonard Peltier
17. I Am A Patriot
18. Groovin’ Is Easy
19. Ride The Night Away
20. Bitter Fruit
21. Forever
22. Checkpoint Charlie
23. I Don’t Want To Go Home
24. Out Of The Darkness

Website: Little Steven


Ook op Blues Magazine ...