little-steve-the-big-beat-another-man

Little Steve & The Big Beat –  Another Man
Format: CD / Label: Eigen Beheer – Distributie: CRS Continental Record Services
Releasedatum: 13 november 2016

Tekst: Michel Zwiers

Little Steve & The Big Beat, aka Steven van der Nat en band, hebben een juweel van een cd uitgebracht onder de naam ‘Another Man’. Dit al vooraf aan deze recensie. Ik heb ze al live kunnen bewonderen tijdens het Bluesfestival Hengelo in café de Cactus. Was daardoor nog meer benieuwd naar hun debuut cd. Met recht debuut cd, daar in 2013 de promo EP en een jaar later in december 2014 de single ‘Brand New Man’, zijn uitgebracht.

Daar lag hij dan in mijn brievenbus. Bij het openen van de enveloppe viel mij direct het papkarton vintage getinte hoesje op. Goed verzorgt geheel, met aan de binnenzijde een opengeklapt geheel met foto’s van de bandleden,  algemene informatie en in het midden de cd liggende op een zebra gestreept kleedje. Snel de cd in mijn player gelegd. Even eerst de nummers snel aanspelen om de eerste indruk te krijgen. Ik had direct het gevoel van Motown door de nadrukkelijke arrangementen van de beide saxofoons. Verder heerlijke uptempo nummers met afwisselende beat  en een rustpunt met het titelnummer Another Man, waarbij de schreeuw naar de verloren liefde overduidelijk is. Het eerste nummer Just Fooling Around neemt je direct mee met een heerlijke staccato gitaar riff die al snel bijgestaan wordt door sax, bas en drums. Op het nummer Dangerous Kind speelt Bas Janssen op piano die op een zeer subtiele wijze in de mix is weggezet. Eigenlijk kan ik voor elk nummer apart een recensie schrijven vanwege de telkens afwisselende riffs, beats en verrassende akkoordovergangen.

Elk nummer van de cd heeft zo zijn eigen vingerprint. Ze zijn bijna allemaal geschreven door Steven van der Nat met uitzondering Just One More Time van Ike Turner en het geweldige instrumentaal Yes You Can van Martijn van Toor op tenor saxofoon. Samen met Evert Hoedt op bariton sax leveren zij een partijtje sax waar je u tegen zegt. Afwisselende arrangementen en solo’s ondersteund door een heerlijke rhythm sectie bestaande uit Jody van Ooijen op drums en Bird Stevens op bas. Steven beperkt zich in dit nummer door heerlijke halve beat te spelen op een zeer simplistisch coole wijze. Zo maar een paar nummers waar ik even bij stil wilde blijven staan.Het gitaarwerk van Steven is fenomenaal te noemen. Goede authentieke sound, mooie frasering in de solo’s en heerlijk akkoordenwerk. Zijn zang is energiek vol met een goede beheersing van kopstem.
Blazerssectie Martijn van Toor op tenor sax en Evert Hoedt op bariton sax is naar mijn mening een van de betere binnen de blues gemeenschap van de lage landen. Zeer creatief en goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast beiden een zeer goede toon.

“If you got no tone, you better go home!”…ooit een uitspraak geweest van Rod Piazza…Zeer zeker niet het geval bij deze twee heren.

De rhythm sectie bestaande uit Jody van Ooijen op drums en Bird Stevens op bas zijn het hart van de band. En wat voor hart. Een geoliede machine met een gevoel van “u vraagt en wij draaien!” Met andere woorden van alle markten thuis. Vraag ze om een shuffle, rumba of train….. De snare niet te scherp en de bas heerlijk drukkend. Een goede combinatie die een tapijtje drive neerlegt waarbij de rest van de band zijn gang kan gaan.

Afsluitend, een productie die van “A tot en met Z”  klopt.
Kortom, een juweel van een cd van een band waarbij de lucht naar boven oneindig lijkt te zijn.

Tracklist:
01. Just Fooling Around
02. Teasin’ Without Pleasin’
03. Dangerous Kind
04. Things
05. Another Man
06. Brand New Man
07. Change My Ways
08. Yes You Can
09. I Gotta Know
10. Just One More Time
11. Live & Learn

Website: Little Steven And The Big Beat
https://www.facebook.com/LittleSteveAndTheBigBeat


Ook op Blues Magazine ...