Little Kim And The Alley Apple 3 – Sugarbird
Format: CD / Label: Sugarbird Recordings
Releasedatum: 2 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Zowel Nederland als België zijn momenteel veranderd in een tropisch paradijs met extreem hoge temperaturen. De ideale omstandigheden voor een tropisch strandfeest of voor een bruisende cocktailparty in het binnenland.
En ik heb de ideale muziek voor zo’n party en die is afkomstig van de Belgische band Little Kim And the Alley Apple 3. Een band, die al ruim tien jaar bestaat en bestaat uit Kimberley Claeys (zang), Tom De Poorter (gitaar), Selim Meiresonne (contrabas), Patrick Cattoir (lapsteel) en Hans Verhelle (saxofoon). Geen drummer dus en die mis je ook totaal niet op dit album! Little Kim en haar mannen putten uit het muzikale stijlen als rhythm & blues, swingblues, jazz en western swing.

Het album begint met So Long Sandro!, een heerlijk intieme swinger met een jazzy en bluesy geluid. Kim’s stemgeluid is heerlijk zomers en sprankelend met achter haar de diep knorrende saxofoon en de loom boppende contrabas. In Sugarbird bopt de band vrolijk verder. Met wederom dat opgewekte sprankelende geluid en een warm klinkende sax.
Sacramento Flood gaat iets meer richting de western swing a la Asleep At The Wheel maar dan met een bluesy en jazzy injectie waardoor een vergelijking met Caro Emerald op zijn plaats lijkt.
Two Timing Roscoe is een opgewekte, onschuldige swinger met een aan the Andrew Sisters herinnerend onbevangen geluid. Ooh La Blues is een swingende bluesy shuffle met een krachtig boppende bas en stuwende sax. Een nummer met een tropisch “hula hula” geluid. Het blijft tropisch in Crow Moon met zijn zacht huilende Lapsteel, mandoline en een loom schuifelend ritme. Hebben we hier te maken met de Belgische Kilima Hawaiians? De invloed van Rag ‘N’ Bone Man is even te horen in het intro van Little Kim’s Blues, dat verder gaat als swingende bluesy shuffle. Een nummer, dat het met zijn jazzy gitaarwerk goed zal gaan doen bij de liveoptredens. Big Bill heeft een intro dat uit Lulu’s “Shout” lijkt te komen en gaat over in een onweerstaanbare hillbilly swinger met huilende steelgitaar. Singing Tires is western swing in volle glorie. Een makkelijk meezingbaar nummer met stug stuwende bas en broeierige gitaar.
Het album wordt afgesloten met de oerwoud sluiper Snake Charm, een broeierige shuffle met zinderende gitaar en een loom voortploegende bas.

Hopelijk houden de tropische temperaturen nog even aan. Dan is er tenminste een goed excuus om dit sprankelende album van Little Kim And the Alley Apple 3 weer op te zetten.


Tracklist:
01. So Long Sandro!
02. Sugarbird
03. Sacramento Flood
04. Two Timing Roscoe
05. Ooh La Blues
06. Crow Moon
07. Little Kim’s Blues
08. Big Bill
09. Singing Tires
10. Snake Charm

Website: Little Kim And The Alley Apple 3