Lisa Lystam Family Band – III
Format: CD – Digital / Label: Ramasound Records
Releasedatum: 1 september 2019

Tekst: Peter Marinus

De Lisa Lystam Family Band is een bluesrock band uit Zweden, maar dan een band, die niet het standaard bluesrock geluid laat horen. In plaats daarvan doorspekt deze band zijn geluid met de nodige funk en soul en met een flinke rauwe rand.

De band bestaat uit zangeres Lisa Lystam, gitaristen Fredrik Karlsson en Matte Gustafsson, bassist Johan Sund en drummer Patrick Thelin.

Hun derde album werd in vijf dagen opgenomen met producer Sven Lindvall en opent met het loom groovende Get Out Of Bed. Een funky rocknummer met een bluesy geluid. Hier valt het op dat de stem van Lisa even krachtig klinkt als dat van Jefferson Airplane/Starship zangeres Grace Slick. Haar band voorziet haar van een een lekker lui funky geluid met genoeg ruimte voor priemend en gierend gitaarwerk en met een zeer aanstekelijk “meebrul” refrein.
High Expectations is een stuwende uptempo rocker met onweerstaanbare riffs en een hard huilende slidegitaar. Crying Through The Day is vervolgens een soulvol mid-tempo nummer met een Stones-achtig geluid in de rauwe gitaarriffs. Lisa blijkt in dit nummer ook over een krachtig soulgeluid te beschikken.
De blues is volop aanwezig in het rauwe en traag bonkende I Can’t Hold You Glory met intens brandend gitaarwerk. Na dit intense bluesnummer is Glory een rustpunt. Een semi-akoestische ballad, die wat meer naar de Americana kant neigt. De bluesrock doet zijn intrede weer in het intens rauw rockende Bring Me Somewhere. Lisa klinkt hier meer dan eens als het rauwe bluesy zusje van Grace Slick te midden van de vurig rockende gitaarriffs en de smerig vlammende slide. Het mid-tempo Luke klinkt een stuk soulvoller waarna er hoekig gefunkt wordt in Take Me waarin trouwens ook een psychedelisch 70’s geluid (Airplane?) hangt.
Can I Get A Little is een soepel swingend bluesy rocknummer met een blij vlagen Little Feat achtig geluid en een loeiende harmonica. Dezelfde harmonicaspeler is aanwezig in het broeierige en landerige Wherever I Can Find My Love.
De afsluiter van het album, Not As Good As I Sound, is wat mij betreft, een ernstig geval van “zelfonderschatting”. In dit aanstekelijk swingende bluesy rocknummer klinkt de band namelijk prima!

Dit derde album van de Lisa Lystam Family Band is voor mij een zeer welkome, en dus prima, kennismaking met deze Zweedse band!


Tracklist:
01. Get Out Of Bed
02. High Expectations
03. Crying Through The Day
04. I Can’t Hold You Glory
05. Glory
06. Bring Me Somewhere
07. Luke
08. Take Me
09. Can I Get A Little
10. Wherever I Can Find My Love
11. Not As Good As I Sound

Website: Lisa Lystam


Ook op Blues Magazine ...