Lilly Hiatt – Trinity Lane
Format: CD – Digital / Label: New West
Releasedatum: 25 augustus 2017

Tekst: Peter Marinus

De appel valt niet ver van de boom. En dat gaat zeker op bij deze muzikale appel, zangeres Lilly Hiatt. Zij is namelijk de dochter van Americana grootheid John Hiatt. Houdt dat dan ook in dat haar muziek erg door haar vader beïnvloedt is? Nou, dat valt wel mee want er staat een klein aantal nummers op haar derde album, die enigszins aan de muziek van haar vader doet denken. Natuurlijk is daar niets mis mee want er zijn slechtere muzikanten om mee vergeleken te worden. Lilly mixt haar rootsrock met een flinke scheut alternative rock  en dat houdt in dat haar geluid af en toe behoorlijk hard en gruizig is.
Op dit album wordt Lilly begeleid door John Condit (leadgitaar), Robert Hudson (bas), Allen Jones (drums) en producer Michael Trent.

De opener van dit album, All Kinds Of People, heeft dezelfde sound als die van pa HIatt. Een perfecte mix van country en pop/rock. Een onweerstaanbaar walsend nummer waarin de ietwat schelle stem van Lilly prima past.
Je verwacht in een nummer als The Night David Bowie Died een eerbetoon aan aan Bowie maar niets is minder waar want het gaat hier om een tegen alternatieve rock aanleunend gruizig rock nummer. Het handelt over een relatie, die op de klippen liep. Vooral ook aandacht voor die prachtige psychedelische gitaarsolo.
Hiatt was, net als haar vader, niet vies van een stevige borrel.  In de stevige rocker Trinity Lane neemt zij daar afstand van getuige haar tekst “I get bored, so I wanna get drunk. I know how that goes so I ain’t gonna touch it”. Het nummer heeft trouwens wel wat van Mott The Hoople.
In de ballad Everything I Had blijkt Lilly ook over een bijna Beth Hart-achtig bluesy stemgeluid te beschikken. In I Wanna Go Home klinken de invloeden van vader John weer door maar dan vermengd met een REM-achtig geluid. Dat zal wel door het gebruik van de mandoline komen. Records is een prima popnummer met lichte country invloeden. Denk richting Kirsty MacColl en je krijgt een idee hoe dit nummer ongeveer klinkt.
In de country ballad Different, I Guess verhaalt Lilly over een verbroken relatie waar ze maar geen afstand van kan nemen. Het nummer Rotterdam is een mid-tempo rocker over een liefde die zich afspeelt in Rotterdam. Conclusie: “I wanna be there”. Dit album wordt afgesloten door het bluesy, haast Tom Pettyachtige “See Ya Later”.

Ik kan alleen maar blij zijn met deze dochter van John Hiatt. Een eigenzinnige tante, die haar plek in de Americana wereld op geheel eigen wijze heeft ingenomen.

Tracklist:
01. All Kinds Of People
02. The Night David Bowie Died
03. Trinity Lane
04. Everything I Had
05. I Wanna Go Home
06. Imposter
07. Records
08. Different, I Guess
09. Rotterdam
10. Sucker
11. So Much You Don’t Know
12. See Ya Later

Website: Lilly Hiatt


Ook op Blues Magazine ...