Foto Recensie: Lil’ Jimmy Reed ft. Ben Levin - Back to Baton Rouge

Format: Cd, Digital
Label: Nola blues records
Release: 19 mei 2023

Met zijn album Back to Baton Rouge brengt Lil’Jimmy Reed (echte naam Leon Atkins) een hommage aan zijn geboorte streek. De geuzennaam Lil’Jimmy Reed kreeg hij toen hij als jongeman inviel voor Jimmy Reed. Op dit album werkt hij samen met een van de rijzende nieuwe sterren van de blues scene Ben Levin. Op zijn 24ste heeft Ben Levin al 4 albums en twee blues award nominaties op zak. Hij raakte geïntrigeerd door van het verhaal van Lil’ Jimmy Reed wat leidde tot deze samenwerking.

Iedereen kent de term vintage, vaak wordt in de blues scene de term vintage gebruikt voor oude versterkers en opname apparatuur om de muziek te laten klinken alsof het was gemaakt in de jaren 60. Het album Back to Baton Rouge is vintage maar dan in zijn benadering, Lil’Jimmy reed en Ben Nevin stralen in alles de 50ties en 60ties uit. Voor dit album namen Ben en Lil’ Jimmy vijf covers en vijf nieuwe originelen. De covers hebben die hang naar de jaren 60 blues; zo zijn er twee nummers van, hoe kan het ook anders, Jimmy Reed. Met verder “Down in Virginia” en “I’am the man down there”, “One way out” van Elmore James, “In the Wee Wee hours” van Joe Liggins of the Honey Drippers en “Mailbox Blues” van Slim Harpo. Dit laatste nummer is een homage aan Baton Rouge zijn eigen bluesheld Slim Harpo.

Het album opent met Jimmy Reed’s “Down In Virginia”, een vlotte shuffle over de plaats waar, naar verluid, Leon Atkins zijn artiestennaam Lil’Jimmy Reed verdiende. Ben Levin was zo geïnspireerd geraakt door dit verhaal dat hij samen met Lil ‘Jimmy het nummer “They Call Me Lil’ Jimmy” schreef, een biografische nummer. De overige nieuwe nummers zijn het in de R&B Stijl van Fats Domino gegoten “Wish You Wouldn’t” en de titel track “Back to Louisiana”. Het Klinkt zo vertrouwd met heerlijk pianospel van het talent Ben Levin. Speciaal voor zijn nieuwe muzikale partner schreef Lil Jimmy Reed “Cincinnati’s The Place To Be” een nummer met het karateristiek pingelende gitaar spel van Lil’Jimmy en waar Ben laat horen dit te kunnen waarderen met zijn piano spel. Intrigerend is de slowblues Engine Light, het repeterende piano riedeltje, de lome bass, en de warme stem van Lil’Jimmy, prachtig. “A String To Your Heart,” grijpt terug op Lil’Jimmy uitgebreide muziek catalogus. Deze blues klinkt zo vintage, zo authentiek als maar kan. Een album dat je terugbrengt naar vervlogen tijden, heerlijk om naar te luisteren.

Lil Jimmy Reed - They Call Me Lil' Jimmy

 
Tracklist:
1. Down in Virginia
2. They Call Me Lil’ Jimmy
3. Wish You Wouldn’t
4. Cincinnati’s the Place to Be
5. Back to Baton Rouge
6. In the Wee Wee Hours
7. Engine Light
8. I’m the Man Down There
9. A String to Your Heart
10. Mailbox Blues

Credits:
– Lil’Jimmy Reed, gitaar vocals en mondharmonica
– Ben Levin, Piano
– Aron Levin, gitaar
– Walter Cash Jr, bas
– Ricky Nye, drums
– Miss Shorty Starr, drums

Website:
www.liljimmyreed.com
benlevinpiano.com/
Facebook:
www.facebook.com/liljimmyreedmusic
www.facebook.com/BenLevinPiano/
Instgram:
www.instagram.com/liljimmyreedyahoo/
www.instagram.com/benlevinpiano/?hl=en


Ook op Blues Magazine ...