Lightnin' Hopkins

Lightnin’ Hopkins – Freeform Patterns

CD / Artist Producing Corp. (Charlie) / released 21 april 2014

Tekst: Hans Wolven

Daar is hij dan!

Een prachtige discografie van Sam John Hopkins ofwel Lightnin’ Hopkins. De man die werd geboren in Texas en daar ook op groeide. Hij werd de vernieuwer van de Texas blues. Hij speelde gitaar op zijn eigen manier. Hij maakte zijn eigen sound. Zowel akoestisch als elektrisch.

Omdat zijn succes periode midden in de Hippie tijd viel is er nu een album verschenen, waarbij men laat zien over welke periode we het hebben.

Voor luisteraars die net met de blues in aanraking komen is dit een ontdekkingstocht. Vele nummers zijn herkenbaar, omdat vele anderen deze nummers ook speelden.

Voor de echte bluesliefhebber is deze schijf, of liever gezegd deze drie schijven, een must. Want juist hier kun je horen waar de diverse licks en tunes die vandaag de dag nog veel worden gebruikt vandaan komen. Dit album laat horen hoe Hopkins omging met zijn muziek. En hoe hij omging met zijn muzikanten. Mede omdat er ook intervieuws op staan.

Opnames uit januari 1968 met onder andere ‘Give me time to think’, ‘Open up your door’, ‘Rain Fallen’.

Op de eerste schijf wel 11 nummers van de grootmeester zelf. Met als mede muzikanten Billy Bizor op mondharmonica, Duke Davis op bas, Danny Thomas op drums.

Op schijf twee, opnames met repetities, en gesprekken met mede muzikanten. Maar ook prachtige nummers, zoals ‘Got her letter this morning, ‘ Lord have mercy’ en ‘She aint nothing but a devil’.

Deze opnames dateren uit februari 1968. Ook met dezelfde bezetting, maar aangevuld met Elmore Nixon op piano.

Schijf drie zit vol met gesprekken met muzikanten maar er staan ook een aantal nummers op zoals ‘ ‘Rain Falling’, ‘Cookings done’ , ‘Mr. Charlie’ en een mooie uitvoering van ‘Green onions’.

Samen gevat is dit een uniek tijdsdocument voor elke beginnende bluesliefhebber, mede omdat hier de roots op te horen zijn. En zeker voor de echte gelouterde bluesliefhebber, omdat hier nummers op staan welke nog nooit eerder op deze geremasterde manier zijn verschenen.

Absoluut een aanrader !!!

Uitgebracht op het International Artist Producing corp. label, ofwel het Charley label, Houston, Texas.


Ook op Blues Magazine ...