Lightnin’ Guy – Inhale My World

Lightnin’ Guy – Inhale My World
Label / Release: Dixiefrog/Bertus/ 27 mei 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door John Maes

Als ik op een zonnige zaterdagmiddag voor het eerst luister naar dit album, heb ik echt het idee met een nieuwe ontdekking uit de States te maken te hebben. Doordringende melodieus met een rauw randje op de stemband gezonden ballads en bluesy songs. Te gekke slidegitaar, die overeenkomsten heeft met Derek Trucks en Sonny Landreth. Maar wat blijkt; We hebben het hier over onze zuiderbuurman Guy Verlinde die met ‘Inhale My World’ al zijn vijfde album uitbrengt en vandaag nota bene op het podium staat in Grolloo.

Lightnin Guy is een hele actieve jongen. Speelt vaak solo, maar ook met The Mighty Gators, Hounddog Taylor (een soort tribute band), presentaties verzorgd over de geschiedenis van de blues in schoolprojecten en in 2011 veroverde Guy de eerste plaats in de Belgische Blues Challenge. We hebben het hier dus niet over de eerste de beste.

Guy kent zijn pappenheimers. Dat blijkt al uit het openingsnummer ‘Mr. Maxwellstreet’. Een eerbetoon aan een van de Chicagoblues grootheden. Welke hier bedoeld wordt kan ik uit de tekst niet helemaal opmaken. In Maxwellstreet ligt de bakermat van de Chicagoblues waar o.a. Muddy Waters op straat werd ontdekt en van daaruit de blues een complete boost gaf waar wij nu nog van meegenieten. ‘He’s got stories from another time. If you read between the Lines. You feel the Mississippi groovin’ inside your head ‘. Het kan hier ook gaan over Marino Noppe. Een medemuzikant die veel voor Guy heeft betekent in het verleden en de frontman was van de Belgische formatie ‘Maxwell Street’.

Omringd met oude en nieuwe muzikale vrienden, (gitarist Chris Van Nauw en bassist Karl Zosel) wordt hier een muzikale topprestatie geleverd. In een aantal songs laten hoornblazers hun gouden stem horen en wordt het lekker funky zoals op ‘Powered By The Blues’. Andere van zijn zelf geschreven songs zijn dan weer melancholisch zoals het desondanks troostende ‘Start To Dance’ met gevoelvolle slidegitaar. Van sommige vermoed je enige autobiografische inslag ook wanneer hij metaforen gebruikt of teruggrijpt naar het verleden. Helemaal wegdromen kun je op de dobro geluiden in de afsluiter van het album ‘St Rapaels Blues’ waarmee het album als een rustige kaars ontvlamt.

‘Inhale My World’ is een album met internationale allure. Elk nummer is een hoofdstuk uit het leven van deze Vlaming, hoogte- en dieptepunten passeren de revue, songs over mensen in zijn nabijheid die hem geïnspireerd hebben om het pad van de (blues)muziek op te gaan en hem gebracht hebben tot de 37 jarige man die hij nu is. Dus neem plaats op de eerste rij van de zaal (of zoals vandaag vooraan bij de dranghekken in Grolloo), adem het verleden in en geniet vooral ook van het heden en de toekomst van Lightnin’ Guy!!

01 – Mr. Maxwellstreet
02 – Inhale My World
03 – Caged Paradise
04 – Start To Dance
05 – Powered By The Blues
06 – Here I am Baby
07 – Four Hands
08 – So Much Love Inside
09 – Silent Violence
10 – Into Your Arms
11 – Breakin’ Out
12 – St. Rapaels Blues

Website: www.lightninguy.com


Ook op Blues Magazine ...