Lightnin Guy - Blood for Kali
Lightnin’ Guy – Blood for Kali

Label: Blue Sting 0049
Release: Oktober 2012

Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Stan van der Lugt

Blood for Kali is het eerste akoestische album van rootsmuzikant Lightnin’Guy.

Deze keer dus geen grote stadsblues maar een ingetogen album dat ergens balanceert tussen blues, folk en breekbare popliedjes. De sympathieke Belg heeft 14 liedjes opgenomen inclusief de 2 instrumentaaltjes “Enraciné Dans le Vent” en “Boogie Train”

Eerstgenoemde heeft een indringende slide partij en lijkt geïnspireerd door Blind Willie Johnson’s “Dark was the Night, Cold was the Ground” terwijl het opwindende “ Boogie Train” wordt gedragen door de vette harmonica van Guy.

De publieksfavorieten “Voodoo Child” en “Bring It On Home To Me” komen ook op plaat goed uit de verf, mede dankzij enerverend slide spel. De toevoeging van mondharmonica op “Bring It On Home To Me” maken van deze klassieker een heerlijke broeierige blues.

Hoewel Guy zich niet als protestzanger beschouwd zijn sommige teksten maatschappij kritisch en gaan o.a. over de klimaatsverandering en vluchtelingen. Maar er worden ook onderwerpen aangeroerd over relaties, dronkenschap en de Eerste Wereldoorlog.

Het meedoen van een aantal gastmuzikanten pakt goed uit. Het fraaie liedje “99%” wordt verrijkt met de mooie cello klanken van Toon Vlerick en de prachtige vocalen van Ibernice MacBean. Het lichtvoetige dronkemansliedje “Hangover Man” kent subtiele achtergrond vocalen van Patrick Cuyvers en Ibernice.

Willy Devleeschouwer (mandoline) en Patrick Cuyvers (piano en backing vocals) zijn te horen op “Lovestrong Revisited”, een liedje dat herinneringen oproept aan de piano/gitaar bluesduo’s uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Blood for Kali is een plaat met internationale allure. Een prestatie waar Guy Verlinde best trots op mag zijn. Dit gevarieerde album kent geen zwakke plekken en de fans mogen in deze barre economische tijden best wel eens hun portemonnee open trekken om een goede plaat aan te schaffen. En Blood for Kali is zo’n goede plaat die het aanschaffen waard is.

Tracks

1)      Blood For Kali
2)      99%
3)      Hangover Man
4)      Runnin’Back To You
5)      Enraciné Dans le Vent
6)      Voodoo Child (Heavy Return) (Jimi Hendrix)
7)      Yser
8)      Don’t You Cry
9)      Bring It On Home To Me (Sam Cooke)
10)  Reckonin’ Blues
11)  Against The Grain
12)  Lovestrong Revisited
13)  Consolin’Blues
14)  Boogie Train

Line Up

Lightnin’Guy: acoustic resonator & weissenborn guitars, harps & suitcase drums

Special Guests

-Ibernice MacBean: Backing Vocals on 1,2,3,4, 8
-Thierry Stiévenart: Percussion on 1,3,7,10,14
-Patrick Cuyvers: Backing Vocals on 2,3,10,12 & Piano on 12
-Toon Vlerick: Cello on 2,7,11
-Karl Zosel: Acoustic Bass on 3,7
-Steven Troch: Harp on 9
-Willy Devleeschouwer: Mandoline on 12


Ook op Blues Magazine ...