Recensie: Lighthouse Sweden – Silence In The City

Lighthouse Sweden – Silence In The City
Format: CD / Record Label: Moody Maraccas
Releasedatum: 22 april 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Zangeres/gitariste Linda Brandemark tourde intensief door Zweden, Frankrijk, Duitsland en Canada en had al een aantal solo albums onder de naam Linda Malmström op haar naam staan voordat ze in 2003 zanger/gitarist Mats Brandemark toevallig ontmoette. Ook Mats had al heel wat muzikale ervaring als lid van bands, zoals Big Road en Mobben And Fools & Friends, waarmee hij verscheidene albums opnam. Het bleek goed te klikken tussen Linda en Mats, want ze begonnen als duo op te treden, werden verliefd op elkaar en trouwden met elkaar. In 2010 richtten zij hun eerste band op, maar het was toch wachten tot 2014 eer Lighthouse Sweden enige vorm kreeg. Datzelfde jaar nog verscheen hun debuutalbum ‘Lighthouse’, dat overal goede kritieken kreeg. Nu ligt de opvolger ‘Silence In The City’ in de winkelrekken. Het bevat elf nummers die allemaal geschreven zijn door Gunnar Hofverberg en het koppel Linda en Mats Brandemark.

Het album ‘Silence In The City’ opent met het voortreffelijke Love Can Seriously Damage Your Heart, waarvan de melodie, de sound en de gitaar aan de hoogdagen van Dire Straits doet denken. Deze vloeiende pop rocker wordt door zowel Linda en Mats gezongen. De gitaar van Tobias Bergström doet mijn tenen krullen van genot. Love Can Seriously Damage Your Heart heeft heel wat hitpotentie en het zou me niet verbazen mocht dit nummer heel wat airplay krijgen op de populaire radiostations. Ook met Neon Signs blijft Lighthouse Sweden de pop/rock weg bewandelen. Hier zingt Linda alleen en valt het nog meer op, wat een mooie en volle stem deze vrouw heeft. Ook hier weet gitarist Tobias Bergström te bekoren met zijn snarenwerk en Johan von Feilitzen zorgt met de viool voor de fijne afwerking. Met Everybody’s Been A Fool zorgt Lighthouse Sweden voor een aanstekelijk bluesy nummer, waarin de stemmen van Mats en Linda weer mooi samenvloeien. Instrumentaal beheerst het knappe blaas en zuigwerk van Derrick Big Walter op de bluesharp deze blues song. Lighthouse Sweden bestrijkt met hun muziek een uitgebreid spectrum aan genres, zo gaan ze de country tour op met de ballade Easier To Lie, waarin Magnus Larson met de pedal steel gitaar de sound mooi helpt inkleuren.

Hole In My Soul klinkt weer erg pop, al zijn er zeker ook funky invloeden in terug te vinden. Zangeres Linda weet het nummer vocaal weer erg goed te brengen en de gitaar riffjes van Tobias Bergström zijn weer om van te smullen. Ook rock’n roll is de band niet vreemd, want het country getinte Silver & Gold is een ideaal rock’n roll nummer om de beentjes eens los te gooien. Linda laat ons tijdens Silent City nogmaals genieten van haar veelzijdige en erg mooie stem. Deze mix van folk, pop en Americana is een uitstekend nummer, waarin de Lap Steel van Martin Högvall weer voor erg mooie klanken zorgt. Mats zingt het melancholische pop nummer We Used To Be Lovers. De pedal steel gitaar en de mandoline bepalen de sfeer in Can’t Find My Way, een vloeiend alternatief country nummer met een erg catchy refrein. Wat genre betreft ligt Window To The Sky perfect in het verlengde van zijn voorganger Can’t Find My Way. Lighthouse Sweden sluit hun tweede album ‘Silence In The City’ af met de dromerige, zeemzoete ballade Angel. Lighthouse Sweden is een aangename ontdekking voor mij. Er staan een paar heel knappe songs op ‘Silence In The City’. De prachtige stem van Linda Malmström geeft veel nummers een meerwaarde. Aangenaam en gevarieerd album.

Tracks:
01. Love Can Seriously Damage Your Heart
02. Neon Signs
03. Everybody’s Been A Fool
04. Easier To Lie
05. Hole In My Soul
06. Silver & Gold
07. Silent City
08. We Used To Be Lovers
09. Can’t Find My Way
10. Window To The Sky
11. Angel

Band:
Linda Brandemark: vocals, acoustic guitar
Mats Brandemark: vocals, guitar, keys
Tobias Bergström: electric guitar
Thomas Björkland: drums
Marc Gransten: bass, vocals

Additional musicians:
Johan von Feilitzen: drums, percussion, electric guitars, keys, strings, harmonica & vocals
Martin Högvall: mandolin, lap steel guitar
Sven-Olav Kontio: pedal steel guitar
Magnus Larsson: lap steel guitar
Derrick Big Walker: harmonica
Olaf Slund: sax

Website:
Lighthouse Sweden
https://www.facebook.com/lighthouseswe

18 mei 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe