Leyla McCalla - Vari-colored songs, a tribute to Langston Hughes

Leyla McCalla – Vari-colored songs, a tribute to Langston Hughes
Label: Music maker

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door: Gerrit Schinkel

Leyla McCalla is de dochter van emigranten uit Haïti. Ze studeerde cello in New York en verhuisde later naar New Orleans waar de Creoolse muziek haar helemaal te pakken kreeg. Leyla was een tijdje straatmuzikante in New Orleans en speelde af en toe ook mee met The Carolina Chocolate Drops, een stringband uit North Dakota.

De afgelopen maand verscheen Vari-colored songs, het debuutalbum van Leyla McCalla. Een album in de geest van Ted Langston Hughes, een Amerikaanse schrijver en dichter die in zijn verhalen, gedichten en toneelstukken streed voor de Afro-amerikaanse bewustwording en tegen discriminatie en racisme. Vari-colored songs, de titel zegt het al, ademt de sfeer van Afro-Amerikaanse en Haïtiaanse volksmuziek. Vooral de in Creools-Frans gezongen traditionals als Mesi Bondeye, Kamèn sa w fè en Manman Mwen zijn van dat laatste mooie voorbeelden.

Zeven van de 14 nummers zijn eigen composities. De gospel When I can see the valley, Heart of gold en Girl met de cello, Too blue met de banjo. Love again blues is een regelrechte deltablues en Song for a dark girl is pure poëzie (love is a naked shadow). Ronduit schitterend is Lonely house, tekst Langston Hughes, muziek van Kurt Weill, met in het begin de a capella zang van Leyla.

Vari-colored songs is gewoon een mooi luisteralbum. Nou ja gewoon, zeg maar gerust buitengewoon mooi.

1. Heart of gold
2. When I can see the valley
3. Mesi Bondeye
4. Girl
5. Kamèn sa w fè
6. Too blue
7. Manman Mwen
8. Song for a dark girl
9. Love again blues
10. Rose Marie
11. Latibonit
12. Search
13. Lonely house
14. Changing tide


Ook op Blues Magazine ...