Leslie West

LESLIE WEST – Soundcheck
Format: CD-LP/ Label: Mascot/Provogue 
Releasedatum: 20 november 2015

Tekst: Jan Hogenberg

De superbands vliegen ons nog steeds om de oren. Maar eind jaren ’60, begin 70’ had je ook bands waarvan de onderlinge bandleden veelvuldig vreemd gingen. Echter was de term superband toen nog niet bedacht. Wellicht kunnen we nu wel vaststellen dat toen de echte superbands zijn ontstaan en wat we tegenwoordig horen slechts een herhaling is van toen.
Ooit was er Mountain, de voor toen hardste bluesrock band uit Amerika. En voor vele heavy metal bands de reden om snoeiharde rock te spelen. De bezetting bestond uit zanger/bassist Felix Pappalardi, drummer Corky Laing en zanger/gitarist Leslie West. De bandnaam Mountain is ontstaan naar diens eerste soloplaat waarop Pappalardi al op meespeelde. Pappalardi had daarvoor het album van The Vagrants, Leslie’s eerste band, geproduceerd en ook ‘Disraeli Gears’ van Cream. Daarin speelde Jack Bruce en toen Mountain even inkakte was de band West, Bruce en Laing een tijdje wat de klok op rock zette. Dit had geen lang leven en Mountain kwam weer een tijdje op de podia. Ook dit stopte, maar Leslie West kon niet stil zitten en ging solo verder. In 1975 kwam hij naar buiten in de vorm van The Leslie West Band. Ook hier wederom medewerking van Laing.
Onder eigen naam brengt deze inmiddels 70 jarige rockveteraan nog steeds albums uit. Op veel van deze albums maakt hij gebruik van vrienden van vroeger maar ook van de afgelopen jaren. Vaak gebruikt hij de muziek door anderen geschreven, zo ook voor zijn laatste werk, 16e solo album, ‘Soundcheck’. Er staan maar liefst zes composities van anderen op. Leslie houdt niet van het zomaar coveren van andere nummers. Het moet wel heel speciaal gebeuren. De assistentie op dit album komt van diverse rockiconen en overige musici, zoals Jack Bruce, Peter Frampton, Brian May, toestenist Max Middleton (Jeff Beck), zangeres Bonnie Bramlett en nog vele anderen.
Het album kent een mix van nieuw werk en deels afgestofte nummers welke het op eerdere werk niet hebben gered. Het album is tevens een ode aan nummers waaraan Leslie goede herinneringen heeft, overleden vrienden, en aan zijn beleving aan andere muzikanten/bands.
Soundcheck opent in stijl met Left By The Roadside To Die. Zwaar toetsenwerk als opening waarna de nog steeds sterke stem van Leslie volgt. Direct gevolgd door strak gitaarwerk zoals Leslie dat kan. Beter kun je niet openen.

https://youtu.be/mEe3dHfaVjA

Het daarop volgende Give Me One Reason, een cover van Tracy Chapman begint een stuk rustiger. Echter niet voor lang. Wat een krachtige stem heeft deze man nog en vooral zijn gitaarspel. De vingers zijn nog steeds soepel, en brengen fantastische riffs en solo’s uit zijn gitaar. Leslie vertelt over dit nummer dat hij deze tekst en het gevoel van dit nummer fantastisch vind en daar zijn eigen blues bewerking van heeft gemaakt.
De versterker kan flink open worden gedraaid met het derde nummer van dit album. Here For The Party is er een in de traditie van Leslie West, snoeihard gitaarwerk en classic rock zangwerk. Alsof Mountain weer bijeen is gekomen. Prachtig nummer.

https://youtu.be/jWDx94Oaa1o

Peter Frampton werd gevraagd om een solo in te brengen voor een speciale bewerking van het nummer You Are My Sunshine. Het idee voor deze uitvoering in mineur stemming kreeg Leslie toen hij naar het televisie programma Sons Of Anarchy keek waar hij op de achtergrond deze mineur bewerking hoorde. Heel anders inderdaad. De solo’s worden om en om gespeeld door West en Frampton en eindigen samen.

https://youtu.be/weLUkI302-g

Als je de leeftijd van 70 jaar bereikt hebt en ook de nodige ziektes overleefd hebt dan ga je zo langzamerhand nadenken over je grafsteen tekst. Empty Promises/Nothin’ Sacred is hierop gebaseerd maar dan zoals AC/DC het zou doen. West noemt het zijn eerbetoon aan AC/DC en heeft zijn gitaar hiervoor een zeer ongebruikelijke stemming gegeven. Zijn tekst op zijn grafsteen zou dan ook het volgende bevatten: “It’s Neither Major Nor Minor”.
Dat Leslie West beschikt over een klassieke gitaaropleiding wordt duidelijk in A Stern Warning als eerbetoon aan Howard Stern. Op zijn 12-snarige akoestische gitaar haalt hij de klassieke stijl heel dicht naar de blues.
Bobby Pace is een oude vriend en roadmanager van Leslie’s eerste band The Vagrants, en is onlangs overleden. Dit gaf Leslie West het idee om zijn vriend te eren met een classic bluesrock bewerking van Curtis Mayfield’s People Get Ready.
Freddy King’s Going Down werd al regelmatig door Leslie West live gespeeld. De bewerking op dit album wordt met fantastisch toetsenwerk ingezet door Max Middleton, waarna Leslie met veel kracht zijn gitaar er in gooit. Brian May als 2e lead gitaar pakt daarna de solo voor zijn rekening. Verder Muscle Shoals sessie-bassist David Hood, vader van Drive-by Truckers frontman Patterson Hood, Bobby Whitlock (Derek & the Dominos) op keyboards en Bonnie Bramlett als achtergrond zangeres. Memorabele bewerking.

Leslie West - Going Down (Soundcheck)

Wederom een eerbetoon maar nu aan Ben E. King. Stand By Me wordt door Bonnie Bramlett en Leslie West mooi om en om ingezongen maar is verder niet zeer bijzonder.
Een speciale bas bewerking van Leslie West van het Lennon-McCartney nummer Eleanor Rigby maakt dit album zeer afwisselend en interessant.
Meest bijzondere en bewonderenswaardige afsluiting van dit puike album is de live bewerking van het in 1988 reeds opgenomen Spoonful waarop wijlen Jack Bruce de zang en baspartij inneemt. Deze prachtige uitvoering in Cream stijl heeft Leslie West dusdanig in extase gebracht tijdens zijn gitaarspel alsof hij Eric Clapton zelf was. Toen Leslie hoorde dat Jack Bruce onlangs was overleden vond hij dat hij niet anders dit album kon afsluiten door deze uitvoering in volledigheid op dit album te plaatsen. Zeer goede beslissing.
Met deze opsomming van het gehele album is er maar een conclusie. Leslie West is er nog steeds net als toen hij met Mountain begon. Een inspiratiebron voor nog vele bands te komen. Prachtig album.

Tracklist:
01. Left By The Roadside To Die
02. Give Me One Reason
03. Here For The Party
04. You Are My Sunshine (feat. Peter Frampton)
05. Empty Promises/Nothin’ Sacred
06. A Stern Warning
07. People Get Ready
08. Going Down (feat. Brian May)
09. Stand By Me (feat. Bonnie Bramlett)
10. Eleanor Rigby
11. Spoonful (feat. Jack Bruce)

Website: Leslie West

 


Ook op Blues Magazine ...