Leonard Cohen – Thanks For The Dance
Format: CD- LP – Digital
Label: Columbia – Legacy
Release datum: 22 november 2019

Tekst: Gerrit Schinkel, i.s.m. Bluestown Music

De Canadese singer-songwriter, dichter en schrijver Leonard Cohen overleed op 7 november 2016 op 82-jarige leeftijd in Los Angeles. Vlak voor zijn dood verscheen zijn laatste album ‘You Want It Darker’. Niet alle songs die Cohen in die tijd schreef zijn terecht gekomen op dat laatste album. Omdat Cohen wist dat zijn einde naderde vroeg hij zijn zoon Adam plechtig om die overgebleven songs af te maken.

Adam Cohen heeft woord gehouden en het resultaat is te horen op het postume album ‘Thanks For The Dance’. Een groot aantal musici heeft de poëtische teksten van Leonard Cohen voorzien van een schitterende muzikale omlijsting. Een prominente rol is er voor gitarist Javier Mas, jarenlang de muzikale rechterhand van Cohen.

Met prachtig gitaarspel van Javier Mas opent Happens To The Heart. De warme diepe doorleefde fluisterzang van Cohen klinkt meteen weer vertrouwd. In Moving On valt de mandoline van Avi Avital op en de handclapping, de akoestische gitaar en jew’s harp van Beck brengt de luisteraar in The Night Of Santiago in mediterrane sferen. Het titelnummer Thanks For The Dance is een van de hoogtepunten met de mooie ingetogen backing vocals van Jennifer Warnes en Leslie Feist.

Mooi is de begeleiding in het mooie verhalende It’s Torn. In het zeer korte The Goal memoreert Cohen over zijn aanstaande dood. Ronduit schitterend zijn de stemmen van Shaar Hashomayim Synagogue Choir en Cantus Domus Choir in Puppets.

In het prachtig geïnstrumenteerde The Hills dankt Cohen God voor de pillen die hem in leven hielden. In het slotnummer Listen To The Hummingbird zegt Cohen dat men naar de kolibrie en de vlinder moet luisteren en niet naar hem. Beschouw dit als the famous last words van de dichter Leonard Cohen.

Conclusie:
We mogen Adam Cohen zeer dankbaar zijn dat hij postuum met ‘Thanks For The Dance nog een parel van een klein half uur aan de imposante catalogus van zijn vader heeft toegevoegd. “Thanks for the music mr. Cohen” zou ik willen zeggen.

Leonard Cohen – Thanks For The Dance

Tracks:
01. Happens To The Heart
02. Moving On
03. The Night Of Santiago
04. Thanks For The Dance
05. It’s Torn
06. The Goal
07. Puppets
08. The Hills
09. Listen To The Hummingbird

Spotify | Bol.com | Amazon.de

Website: www.leonardcohen.com


Ook op Blues Magazine ...