Foto Recensie: Leo Koster – Sings Gene Clark

Leo Koster – Sings Gene Clark
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 8 augustus 2017

Tekst: Gerrit Schinkel

Zanger/gitarist Leo Koster (Meppel 1953) is al weer wat jaartjes actief in de muziek. In de jaren 70 van de vorige eeuw speelt hij in verschillende Amsterdamse bands. In 1976 verschijnt zijn eerste single This Is What I Promised, maar het duurt tot 1980 dat ‘Gigs’ uitkomt, het  eerste album van de Leo Koster Band. Daarna wordt het een tijdje stil rondom Koster, maar in 1999 pikt hij met de Leo Koster Band de muzikale draad weer op en maakt de band, waarvan de samenstelling nogal eens wijzigt, ook weer platen. In 2008 verschijnt ‘Heading For The Promise Land’, een Americana album met eigen werk en covers van o.a. Moby Grape, Sir Douglas Quintet, John Coinman en Roger McGuinn. Zijn voorlaatste album ‘Train Of Life’ uit 2015 krijgt lovende recensies.

In 2016 begint Koster met de opnamen van een aantal songs van Gene Clark, een van de oprichters van The Byrds. Koster is sinds 1965, toen het eerste album van The Byrds uit kwam, fan van Gene Clark, de singer-songwriter die op 24 mei 1991 op 46-jarige leeftijd overleed.

Deze opnamen verschenen op 8 augustus jl. op het minialbum ‘Sings Gene Clark’. Het album is geproduceerd door Leo Koster en BJ Baartmans. Het openingsnummer is Echoes. Clark schreef dit in 1966 en staat op diens soloalbum ‘Gene Clark With The Gosdin Brothers’. Leo Koster c.s. vertolken dit hier met verve. Het pareltje van dit album is For A Spanish Guitar. Clark zette dit nummer in 1971 op zijn album ‘White Light’ en het schijnt dat Bob Dylan jaloers was dat hij dit nummer niet had geschreven. Dit nummer krijgt hier een fabelachtig mooie uitvoering met Kees Maat in topvorm op accordeon en een heerlijke fiddle solo van de legendarische Byron Berline. Koster heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen om deze wereldtopper, die o.a. furore maakte bij The Flying Burrito Brothers, Dillard & Clark en op talloze albums van heel veel artiesten speelt, voor een gastrol te strikken. Prachtig! Gene Clark werkte ook samen met Carla Olson. In 1987 verscheen van het duo het album ‘So Rebellious A Lover’, met daarop ook de traditional Fair And Tender Ladies. De steelgitaar van Andre Sommer en de mandoline van BJ Baartmans vormen de basis van een fraaie vertolking van dit nummer door Leo Koster. Een van mijn favoriete Gene Clark songs is Boston (1967). We horen hier een lekkere felle uitvoering met gitaren, accordeon en een strakke ritmesectie. De uitstekende ritmesectie en de elektrische gitaar zijn ook aanwezig in So You Say You Lost Your Baby, weer een nummer uit 1967 van Gene Clark en The Gosdin Brothers. Het album eindigt geheel in de geest en de sfeer van Gene Clark met de countryballad Set You Free This Time, een song van ‘Turn Turn Turn’, het tweede album van The Byrds uit 1965.

Conclusie:
Leo Koster en zijn uitstekende band brengen op dit mini album een schitterende ode aan Gene Clark. Jammer dat het na zes nummers afgelopen is. Klein maar heel fijn. Dit smaakt naar meer.

Leo Koster So you say you lost your baby

Tracks:
01. Echoes
02. For A Spanish Guitar
03. Fair And Tender Ladies
04. Boston
05. So You Say You Lost Your Baby
06. Set You Free This Time

Line-up:
Leo Koster – zang, gitaar, percussie, wurlitzer
Bart-Jan Baartmans – gitaar, dobro, mandoline
Kees Maat – accordeon, keyboards
Sjoerd van Bommel – drums
Byron Berline – fiddle (track 2)
Andre Sommer – steelgitaar (track 3)
Harm van Sleen – upright bas (track 1)

Website: Leo Koster


Ook op Blues Magazine ...