Foto Recensie: Leo Bud Welch - The Angels In Heaven Done Signed My Name

Leo Bud Welch – The Angels In Heaven Done Signed My Name
Format: CD – LP / Label: Easy Eye Sounds
Releasedatum: 8 maart 2019

Tekst : Henk Jan Fokkema

Vraag de gemiddelde Amerikaan de weg naar Mississippi en hij zal je vreemd aankijken. Iedereen wil er weg en jij wilt er naar toe?!

Mississippi. Drie keer zo groot als Nederland en slechts drie miljoen inwoners, veruit de armste staat in de VS. Met de afschaffing van de slavernij verdwenen ook de katoenplantages en tegenwoordig draait de economie op het kappen van hout en het gokken in de grote, sombere speelsteden zoals Biloxi. Mississippi nam pas rond 2000 officieel afstand van zijn slavernijverleden en kent een rechtssysteem dat knarst en piept aan alle kanten. Straffen doet men nog steeds graag zelf achter een schuurtje. Nergens zo’n grote kans op een veroordeling wanneer je onschuldig bent. De wegen zijn er slecht, het klimaat is slopend met veel hitte en overstromingen, het zorgstelsel is er bedroevend en de werkeloosheid groot. Al die ellende heeft echter nooit vat gekregen op datgene wat het mooiste is aan Mississippi. De blues, de Deltablues.

Een prachtig voorbeeld hiervan is de onlangs door Easy Eye Sounds (Dan Auerbach`s label) uitgebrachte cd met het laatste materiaal van de in 2017 op 85-jarige overleden Leo “Bud” Welch.

Deze muzikant uit Sabougla heeft zijn hele leven hout gehakt en speelde in de weekenden gitaar in de kerk. Af en toe speelde hij in het voorprogramma van rondtrekkende beroemdheden zoals Johny Lee Hooker of B.B. King maar echt behoefte om met zijn gave wat te gaan doen had hij niet. Vijf jaar voor zijn dood maakte hij pas zijn eerste cd bij Fat Possum en vervolgens heeft hij nog een paar jaar kunnen genieten van de betrekkelijke weelde die hem dat opleverde. Voor het eerst zag hij een vliegtuig en kon hij leuke dingen gaan doen.

Op de cd ‘The Angels In Heaven Done Signed My Name’  neemt hij je mee naar het Mississippi waar de mensen je voor waarschuwen. Zijn stem verraadt het verdriet van zijn voorouders, zijn gitaarspel klinkt zoals iets klinkt wanneer het geen kans heeft gehad en de titels van de nummers doen je geloven dat er alleen op zondag iets niet vervelend is.

‘Walk with me Lord, Don’t let the devil ride of I come to praise his name.

Al bij de eerste tonen weet je hoe het leven er voor deze man heeft uitgezien en welke tranen er in Mississippi zoal zijn weggeveegd. Schitterende Deltablues.

Leo Bud Welch - I Want To Be At The Meeting [Official Audio]


Tracklist:
01. I know I Been Changed
02. Jesus Is On The Mainline
03. Don’t Let The Devil Ride
04. I Come To Praise His Name
05. Walk With Me Lord
06. Right On Time
07. I Want To Be At The Meeting
08. I Wanna Die Easy
09. Let It Shine
10. Sweet Home

Website: https://easyeyesound.com/artist/leo-bud-welch/


Ook op Blues Magazine ...