Leif de Leeuw, gitarist en oprichter van Leif de Leeuw Band, won vanaf jonge leeftijd al diverse muziekprijzen. Zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013) en werd hij in 2016 door de lezers van het magazine ‘De Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. In 2017 werd hij twee maal genomineerd voor deze prijs, namelijk als ‘Beste Gitarist Benelux’ en ‘Beste Blues(rock)/country/folk gitarist’. Ook de band, bestaande uit Leif de Leeuw (gitaar), Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar) en Sem Jansen (gitaar en vocals), viel meerdere malen in de prijzen. Zo wonnen zij eind 2014 de Dutch Blues Challenge en werden ze in 2015 uitgeroepen tot ‘Best Band 2015’ door de European Blues Awards. De band sleepte dan wel twee blues prijzen binnen, maar zij lieten zich niet beperken door muzikale grenzen. Meerdere stijlen, zoals funk, soul, roots, fusion, country en rock zijn terug te horen in hun muziek. In de zomer van 2014 bracht Leif de Leeuw Band hun eerste EP met de titel ‘EP Deluxe’ uit. De EP werd zowel door het publiek als door de pers erg goed ontvangen en deed verlangen naar een volwaardig album. De band vertrok naar Amerika om deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis. Deze ervaring zorgde voor een flinke dosis inspiratie waar ze uit konden putten bij het opnemen van hun eerste volwaardige album ‘Leelah‘, waarop ook gastmuzikanten Tony Spinner en Sonny Hunt hun medewerking verleenden. ‘Leelah’ werd in januari 2016 gepresenteerd in een vol poppodium De Boerderij te Zoetermeer. Dit album was de aanloop tot veel mooie ontwikkelingen. Zo speelde de band op verschillende mooie festivals. Het opende ook deuren naar het buitenland, zo tourde de band door Duitland, Luxemburg, Zwitserland, Tjechië, Hongarije, Slowakije, België en Oostenrijk. Op 21 oktober 2017 verscheen hun tweede studio album ‘Until Better Times‘, met daarop elf songs die allemaal door Leif de Leeuw en Sem Jansen werden geschreven. Op 21 mei 2018 werd op het Rib’s & Blues Festival in Raalte het live album ‘Live In Concert‘ voorgesteld. Het concert op het album werd in januari 2018 in Bibelot in Dordrecht opgenomen. In oktober 2019 verscheen met ‘Leif De Leeuw Band Plays The Allman Brothers Band‘ een schitterend dubbel album van Leif de Leeuw Band. Dit jaar werd Leif opnieuw verkozen tot beste bluesrock gitarist van de Benelux. Voor ons ligt het derde studio album ‘Where We’re Heading‘ van Leif de Leeuw Band dat op 28 februari 2020 verscheen. Er staan tien nummers op het album waarvan de muziek geschreven werd door alle leden van de band, voor de teksten zorgden Leif de Leeuw en Sem Jansen.

Tekst: Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.be

Het album opent met het net geen minuut durende ‘Baby James’, een instrumentaal nummer met de gitaar van Leif in de hoofdrol. Hij weet je meteen te raken met zijn doordringende snarensolo. De subtiele Hammond en Wurlitzer riffjes van Sven Figee en de ingetogen percussie van Jasper Ras zorgen voor de instrumentale afwerking. Na die minuut is de baby volwassen geworden en gaat het album verder met de heerlijk groovende bluesrocker ‘James’. Er zijn duidelijke Southern rock en Allman Brothers invloeden te vinden in dit nummer. Het knappe refrein en de uitstekende gitaar solo geven ‘James’ nog een extra touch. ‘James’ heeft een lange instrumentale outro, met afwisselend begeesterend en priemend gitaarwerk van Leif en wervelende Hammond en Wurlitzer riffs van Sven Figee. Geweldig nummer. Het gaspedaal wordt iets verder ingeduwd voor het radiovriendelijke ‘Playing In A Band’, waarin de vintage Southern en Allman Brothers sound weer uitdrukkelijk aanwezig is. Boris Oud zorgt met een knappe pulserende baslijn voor een uitstekende groove en Sven Figee is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond. Leif etaleert zijn klasse als gitarist met een priemende, vingervlugge gitaar solo. De stem van Sem Jansen wordt steeds maar beter en hij zingt het nummer weer erg overtuigend. Tijdens het meerstemmig gezongen refrein krijgt hij vocale steun van Leif, Boris, Jasper Ras en de backing zangeressen Djoeke Boomsma en Maaike Adegeest. Met Tim Koning en Joram Bemelmans heeft Leif de Leeuw Band twee drummers en die geven de sound meer energie en dynamiek. Bij sommige nummers hoor je duidelijk dat de band op bepaalde momenten één van de drummers laat rusten om even later, als de sound het vraagt, verder te gaan met beide drummers.

De meer dan zes minuten durende bluesrock ballade ‘Do Me Wrong’ is voor mij één van de hoogtepunten op dit uitstekend album. Sven Figee strooit het gehele nummer gretig rond met prachtige Hammond riffjes, terwijl er boosheid klinkt in de stem van Sem Jansen. Met een intense en gevoelvolle snarensolo weet Leif hier nogmaals te imponeren op de gitaar. Met zijn priemende gitaargeluiden slaagt Leif er perfect in om hetzelfde gevoel van boosheid en onmacht te creëren als Sem doet met zijn stem. Met alleen zijn stem en zijn akoestische gitaar trekt Sem Jansen de ingetogen ballade ‘Running’ op gang. In deze mix van Southern en country komen even later Sven Figee op Hammond en Leif met intens en gevoelvol slide werk haar vervoegen. Boris Oud heeft voor dit nummer de elektrische bas ingeruild voor de contrabas. ‘Funky Gumbo’ is zoals de titel al aangeeft een funky nummer over Gumbo, een stoofpot uit Louisiana, die stamt uit de achttiende eeuw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Southern sound en de Memphis sound beiden aanwezig zijn in deze instrumentale funky jam. De funky baslijn van Boris Oud en het energieke slagwerk van Joram Bemelmans en Tim Koning zorgen voor de stomende funky groove. Frontman Leif de Leeuw weet ook hier weer te bekoren met priemend en vlijmscherp snarenwerk. Zoals in iedere jam zijn in ‘Funky Gumbo’ ook de nodige solo’s aanwezig. De fantastische titeltrack ‘Where We’re Heading’ kent verscheidene ritme en sfeerwisselingen. Instrumentaal is het weer genieten van de instrumentale virtuositeit van gitarist Leif de Leeuw die met priemend en splijtend, maar ook met intiem en gevoelvol gitaarwerk de muziekliefhebber weet te raken. Met een wervelende Hammond solo drukt ook Sven Figee zijn stempel op dit meer dan zeven minuten pareltje.

Ook het funky getinte ‘All You Do’ kent verscheidene ritme en sfeer wisselingen, maar hier vind ik het net iets minder geslaagd. Voor de Southern rocker ‘Drive On’ werd de inspiratie weer bij The Allman Brothers gevonden. Sem zingt het nummer krachtig en overtuigend en in het refrein zorgen Djoeke Boomsma en Maaike Adegeest voor de vocale afwerking. De melodie wordt gedragen door het Hammond van Sven Figee. Het heerlijke samenspel op de gitaar van Leif de Leeuw en Alex Labrie geven het nummer nog een extra troef. De afsluiter ‘The Gypsy Flies’ is een instrumentaal nummer. Deze psychedelisch getinte instrumentale rock jam klinkt in het begin zachter dan de rest van het album. Gast toetsenist Berthil Busstra weet te bekoren met een knappe jazzy solo op zijn Rhodes en later in het nummer haalt Leif de Leeuw uit met machtig gitaarwerk. ‘Where We’re Heading’, het derde studio album van Leif de Leeuw Band is weer een schitterend album geworden. Persoonlijk vind ik het een heel goede keuze van de band om meer de richting uit te gaan van The Southern rock en The Allman Brothers sound. Leif de Leeuw Band is één van de beste bands in Nederland. Ze slagen er steeds weer in om een top album af te leveren en ze hebben met Leif de Leeuw echt een top gitarist. De jongens hadden heel wat optredens in Nederland, Duitsland en Oostenrijk om het album te promoten, maar spijtig genoeg vallen die allemaal in het water door het corona virus. Hopelijk kunnen ze een nieuwe promotie start maken als het Corona virus overwonnen is. ‘Where We’re Heading’ van Leif de Leeuw Band is een aanrader voor elke muziekliefhebber.

De Leif de Leeuw Band: Where We're Heading Promofilm 2020

Leif de Leeuw Band
Where We’re Heading

Te bestellen bij bol.com

Label: Continental Record Services
Release datum: 28 Februari 2020

Tracks
01. Baby James
02. James
03. Playing In A Band
04. Do Me wrong
05. Running
06. Funky Gumbo
07. Where We’re Heading
08. All You Do
09. Drive On
10. The Gipsy Flies

Line-up
Leif de Leeuw – gitaar en backing vocals op #3
Sem Jansen – gitaar en zang
Tim Koning – drums en percussie
Joram Bemelmans – drums en percussie
Boris Oud – bas, contrabas op #5 en backing vocals op #3

Gastmuzikanten
Sven Figee – Hammond op #1,2,3,4,5,7,8 en 9, wurlitzer op #1 en 2
Berthil Bussstra – rhodes op #6 en 10
Jasper Ras – percussie op #1,8 en 9
Djoeke Boomsma – backing vocals op #1,2,3,5,8 en 9
Maaike Adegeest – backing vocals op #1,2,3,8 en 9
Alex Labrie – gitaar op #9

Online: leifdeleeuw.com


Ook op Blues Magazine ...