Foto Recensie: Leif de Leeuw Band - Live In Concert

Leif de Leeuw Band – Live In Concert
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 21 mei 2018

Tekst: Peter Marinus                             

Het lijkt mij stug dat er onder de Nederlandse bluesrockfans nog mensen zijn, die deze band niet kennen. Voor dat zeer kleine groepje zal ik de Leif de Leeuw Band dan toch nog maar even voorstellen.
Leif de Leeuw is een gitarist, die in 2016 door de lezers van het magazine “De Gitarist”uitgeroepen werd tot beste blues (rock) gitarist van de Benelux en 2017 tweemaal genomineerd werd als beste gitarist Benelux én beste blues (rock) gitarist Benelux. Zijn band werd in 2015 uitgeroepen tot “best band” door de European Blues Awards.
Dit alles zegt eigenlijk al genoeg over de kwaliteiten van deze band, die verder bestaat uit Tim Koning op drums, Boris Oud op bas en Sem Jansen op zang en gitaar. Nu is het dus tijd voor het derde (echte) album en dat is een live album geworden, opgenomen in Bibelot in Dordrecht.
Op het album wordt de band bijgestaan door toetsenist Rick Linzel, percussionist Martin Verdonk en backing zangeressen Maaike Adegeest en Djoeke Boomsma. Het moet een zeer heet avondje zijn geweest in Bibelot want de stoom komt van dit live album af.

Leif knalt er direct al stevig in met de sompige funky bluesrocker Fire In The Kitchen waarin het stuwende orgelwerk van gast Rick Linzel een belangrijke rol speelt. De gitaarstijl van Leif is in dit nummer hard en huilend terwijl Sem Jansen prima soulvolle zang aflevert. Listen Here People is daarna een geolied swingende shuffle met een flinke hoeveelheid soul en funk. Leif zorgt hier voor priemende gitaarinjecties. In de lome funky bluesrocker Never Giving In worden op vernuftige wijze fusionlicks afgewisseld met Allman Brothers-achtig gitaarwerk.
Little Wing is uiteraard een cover van het Jimi Hendrix nummer. Hier is sprake van een zeer aparte en schitterende cover. Het nummer krijgt een breekbare uitvoering met een licht jazzy geluid en dus ook jazzy gitaarwerk. Bassist Boris Oud levert een prima solo af in de beste Jaco Pastorius wijze. Overduidelijke Allman Brothers invloeden duiken op in het intro van Getting Older (Ramblin’ Man!!!). Het nummer gaat daarna over in een swingende bluesrocker waarin de zang van Sem en de achtergrondzangeressen de hoofdrol stelen. All Coming Back is vervolgens een lomp swingende funky bluesrocker. Eentje van het harde soort met uiterst soulvolle zang van Sem. Be Loyal zit meer in de Little Feat hoek en is een luchtig funky nummer waarin door de zang van Sem ook een countrygeluid verwerkt zit.
Once And For All is een sublieme slowblues waarin Leif zowel zijn jazzy als zijn bluesy kant laat horen en langzaam naar een vlammende climax toe werkt. Na het stuwende Strictly Confidential sluit de band het album af met een cover van het Allman Brothers Band nummer Whipping Post, dat door Leif en zijn band helemaal naar hun eigen hand wordt gezet. Dit met name door het feit dat er ook jazzy elementen aan het nummer zijn toegevoegd. Leif klinkt in dit nummer scheurend, schroeiend maar ook vertederend.

Een absolute Nederlandse topband met een prima live album.
Het album zal op 21 mei a.s. gepresenteerd worden tijdens het Ribs & Blues Festival in Raalte, op het hoofdpodium om 15.00 uur.
Be there!!!!

Lees ook:
Leif de Leeuw band plays The Allman Brothers band!


Tracklist:
01. Fire In The Kitchen
02. Listen Here People
03. Never Giving In
04. Little Wing
05. Getting Older
06. All Coming Back
07. Be Loyal
08. Once And For All
09. Strictly Confidential
10. Whipping Post

Shows:
21 mei: Ribs & Blues, Raalte
26 mei: Berlijn in Power Blues Park / Die Kiste
02 juni: Blues in Zyfflich, Zyfflich (Germany)
30 juni: HSF Festival, Sint-Michielsgestel
14 juli: Big Rivers, Dordrecht

Website: Leif de Leeuw Band


Ook op Blues Magazine ...