Leif de Leeuw band Leelah

Leif De Leeuw Band – Leelah
Format: CD/ Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 24 januari 2016

Tekst: Harry Radstake

Inleiding:
Inspired By The Story Of Leelah Alcorn
Vlak na kerst 2014 pleegde de Amerikaanse tiener Leelah Alcorn zelfmoord. Het meisje was transgender en dat konden haar ouders niet accepteren. Daarom sloeg het meisje op 17-jarige leeftijd de hand aan zichzelf.
Hieronder een stukje tekst van haar afscheidsbrief:
“Als je dit leest, betekent het dat ik zelfmoord heb gepleegd.Wees niet verdrietig, de bedoeling is goed. Het leven dat ik zou leven, was het niet waard… omdat ik transgender ben”, zo luiden de eerste regels van de emotionele brief. “Ik voelde mij een meisje dat gevangen zat in het lichaam van een jongen.”
Leelah roept in haar afscheidsbrief ouders van transgenders op hun kind te accepteren. “Mijn dood moet iets betekenen. Mijn dood moet mee worden geteld in het aantal transgenders dat dit jaar zelfmoord heeft gepleegd. Ik wil dat iemand uitzoekt hoeveel het er zijn en zegt ‘that’s fucked up’ en alles beter maakt.
Maak de maatschapij beter.
Alsjeblieft.
(Leelah) Josh Alcorn”

Deze inleiding is bedoeld om aan te geven waar de cd ‘Leelah’ van de Leif De Leeuw Band over gaat. Niet zomaar een cd met mooie liedjes en oppervlakkige teksten, maar een met een boodschap, en wat voor een..
Deze eerste volwaardige cd van de band is zeer verrassend en puur. Hun vorige EP De Luxe was al een aanzet tot meer moois en zie hier.
Leif De Leeuw is er in geslaagd een uitgebalanceerde en op elkaar ingespeelde band samen te stellen die er ook nog eens zichtbaar plezier in hebben om op het podium te staan.
Leif is een gitarist die met zijn hele ziel en zaligheid de gitaar pakt en je mee neemt naar een andere wereld. Zijn wereld. Samen met bassist Eibe Gerhartl en drummer Tim Koning vormen ze een hechte eenheid.
De indringende teksten (ze pakken je bij de strot) van ‘Leelah’ zijn (bijna) allemaal geschreven door Britt Jansen. Zij ontwikkelde zich in deze band als een persoonlijkheid.
Op deze cd worden ze bijgestaan door collega-musici Tony Spinner en Sonny Hunt. Zij doen mee op twee tracks (Just Fine en Leelah I).
De openingstrack Never Giving In begint geheel in de stijl van de Leif De Leeuw Band, zoals we gewend zijn. Stevig met het overbekende geluid van de band. Prachtig gitaarwerk en erg goede zang. Real This Time, met akoestisch- en elektrisch gitaar een overgang naar het indringende, prachtige Right Back Home. Just Fine met Tony Spinner op gitaar en zang is van grote klasse. Wandering Man en Room Where Candles Burn zijn een overgang naar een voor mij het absolute mooiste deel van deze cd: My Color Blue (tekst:Robbert Blok). Waanzinnig goed gespeeld door de hele band met uitschieters van Leif op gitaar. Trailer Driver is weer geheel akoestisch, prachtig! Dan voor mij de drie mooiste tracks van deze cd, (de suite) Leelah I, II en III, bijna negentien minuten genieten van een sound, waarbij je duidelijk de invloeden kunt horen van Pink Floyd, maar met een eigen invulling. Waanzinnig goed gitaarwerk van Leif, prachtige zang van Britt en een goede ritmesectie.
Is het blues, nee, maar meer dan dat, rock, blues, symfonische rock, fusion. Een mooie mengeling van stijlen, waarbij je je het als band niet makkelijk maakt, maar ze doen het voortreffelijk.

Leif de Leeuw - Leelah

Is er dan niets op deze cd aan te merken? Jawel, zeker wel, Na ruim 58 minuten is de cd al afgelopen…En dan wil je de cd weer draaien.
Deze cd zal zeker een opstap zijn naar meer optredens in binnen- en buitenland. En niet onterecht, ze verdienen het!

Topalbum!

24 januari 2016: cd presentatie: De Boerderij – Zoetermeer (http://cultuurpodiumboerderij.nl/)

Dus “come taste the band”.

Tracks:
01. Never Giving In
02. Real This Time
03. Right Back Home
04. Just Fine (ft. Tony Spinner)
05. Wandering Man
06. This Room Where Candles Burn
07. My Color Blue
08. Trailer Driver
09. Leelah I (Walking Southbound ft. Sonny Hunt)
10. Leelah II (The Cruelty Of Loneliness)
11. Leelah III (Fix Society Please)

Website: Leif de Leeuw Band

Leif de Leeuw Band- CC Palethe Overpelt 30 oktober 2015 - Leelah 1,2 en 3

 

 


Ook op Blues Magazine ...