Foto Recensie: Lee Fields & The Expressions – Special Night

Lee Fields & The Expressions – Special Night
Format: CD – Vinyl – Download /Label: Big Crown Records
Releasedatum: 4 November 2016

Tekst: Filip Heidinga

Lee Fields bracht zijn eerste single uit in 1969 en is duidelijk nog niet van plan om te stoppen, maar lijkt zelfs beter te worden. Met zijn nieuwe album ‘Special Night’ slaat Fields zelfs een beetje andere weg in. Leon Michels en Thomas Benneck van Fields’ begeidingsband The Expressions kregen allebei een co-producerende rol en dit heeft de muziek op het album tot een nieuw niveau getild. De muziek is veel rijker en voegt echt wat toe aan de nummers.

Het album begint met de titeltrack Special Night en zet meteen de toon voor de rest van het album. Kruip dicht tegen je geliefde aan en luister naar dit heerlijke nummer. Het nummer wordt opgevolgd door het lekker swingende I’m Coming Home. Het derde nummer is weer zo’n prachtig nummer. Work To Do gaat over een, aan alcohol verslaafde, man die alles over heeft voor de liefde van zijn leven. Fields’ weet het gevoel van dit nummer erg mooi neer te zetten. Never Be Another You heeft een grappig intro, wat net iets te lang duurt. Het nummer swingt weer lekker en zit muzikaal gezien tussen de twee voorgangers in. Lover Man is, net als Special Night en Work To Do, weer zo’n hoogtepunt van het album. Het nummer heeft muzikaal vele lagen en de invloed van Michels en Benneck is dan ook duidelijk te horen. Maar de hoofdrol blijft voor Fields, die maar weer eens laat horen waarom hij de bijnaam “Little J.B.” (James Brown) heeft gekregen. Na Lover Man is het onmogelijk om stil te blijven zitten tijdens het funky Make The World. En als je toch al staat te dansen dan is het hierna tijd om met je geliefde te schuifelen op Let Him In. How I Like It is weer erg funky met een mooie orgel solo in het midden. Fields en band gaan met Where Is The Love weer terug naar de swingende soul muziek van het begin van het album. Het album sluit af met het erg sterke Precious Love.

Kortom: Het perfecte album voor de december maand. En in januari komen Lee Fields & The Expressions weer naar Nederland voor een concert in Paradiso. En dat wordt zeker een groot feest op 20 januari, want uit ervaring weet ik dat Fields live nog veel beter is dan op een cd. Een must-have voor elke soul liefhebber, zowel dit album als een concertkaartje voor Paradiso.

Tracklist:
01. Special Night
02. I’m Coming Home
03. Work To Do
04. Never Be Another You
05. Lover Man
06. Make The World
07. Let Him In
08. How I Like It
09. Where Is The Love
10. Precious Love

Website: Lee Fields And The Expressions

 


Ook op Blues Magazine ...