Foto Recensie: Lee Fields & The Expressions - It Rains Love

Lee Fields & The Expressions – It Rains Love
Format: CD / Label: Big Crown Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

De liefhebbers van het diepe soulwerk hebben de laatste jaren een paar gevoelige klappen moeten incasseren met het overlijden van zowel Sharon Jones als Charles Bradley. Gelukkig ben ik dan nu in staat om ze weer wat moed in te spreken want er is een album verschenen van Lee Fields & The Expressions, dat vol staat met indrukwekkende deep soul.
De echte soulfans onder ons zullen Lee Fields misschien nog wel kennen uit de 60’s, een periode waarin hij redelijk populair was bij de soulfans.

Lee werd in North Carolina geboren als Elmer “Lee” Fields en kreeg al snel de bijnaam Little JB, dit door zijn overeenkomsten qua uiterlijk en zang met James Brown. Het is dan ook niet voor niets dat Lee zijn stem leende aan de biografische speelfilm over James Brown, “Get On Up” uit 2014.

De opkomst van de disco zette de loopbaan van Lee tot de 90’er jaren op pauze. In 2001 tekende hij een contract bij het fameuze Daptone label en was hij te horen op releases van o.a. Kraak & Smaak en zijn oude nummers doken vaak in gesampelde vorm op bij o.a. Slum Village en Travis Cott.
En nu heeft hij dus een album uit met zijn Expressions. De liefhebbers van de deep soul zullen hier zeer zeker van smullen want er staan alleen maar ballads en mid-tempo nummers op waarin Lee zijn doorleefde, rauwe zang op een zeer indringende manier laat horen. The Expressions is daarbij een band, die een zeer solide basis voor zijn zang neer legt.

Opener It Rains Love is een soulballad van het warme, romantische soort waarin de ouderwets doorleefde soulstem van Lee doet denken aan de stijl van Bobby Womack. De zwaar pompende bas en een tintelende trompet staan op de voorgrond in dit nummer. De volgende warme ballad dient zich aan met Blessed With The Best. Een romig nummer dat aan het geluid van The Daptones doet denken. Het zacht tikkende Two Faces is een weldadig nummer, dat in de buurt komt van het intieme Hi geluid. Qua zang zit Lee ergens tussen Al Green, Solomon Burke en Charles Bradley in. Geen slecht gezelschap lijkt mij!
You’re What’s Needed In My Life zit in dezelfde stijl. Een gesofisticeerde warme ballad met warm deinende begeleiding en intense zang. De dreunende drums én een ritmebox leggen een loom swingende funky basis voor het galmende Wake Up. Will I Get Off Easy is wederom een schoolvoorbeeld van een prima deep soulnummer met stotende blazersinjecties.
Het tempo gaat in Love Prisoner ietsjes omhoog tot een mid-tempo nummer. Hoekig stotend en met een flink Daptones gehalte. Het tempo blijft in A Promise Is A Promise mid-tempo. Een loom funky nummer met een solide groovende band en krachtige blazers. In God Is Real verhaalt Lee over de wijze waarop God hem door lastige tijden heeft geholpen. Een schitterend loom deinend gospelsoul nummer.
Tot slot biedt Lee DE oplossing!!! Love Is The Answer!!! En na deze warme ballad met heerlijke blazers kan ik tot geen andere conclusie komen dan dat ook ik van de deep spoul van Lee Fields hou!


Tracklist:
01. It Rains Love
02. Blessed With The Best
03. Two Faces
04. You’re What’s Needed In My Life
05. Wake Up
06. Will I Get Off Easy
07. Love Prisoner
08. A Promise Is A Promise
09. God Is Real
10. Love Is The Answer

Website: Lee Fields & The Expressions

Data:
02.08 – Nieuwe Nor, Heerlen
04.08 – BIRD, Rotterdam
06.10 – Oosterpoort, Groningen
12.10 – Paradiso, Amsterdam
13.10 – Luxor Live, Arnhem


Ook op Blues Magazine ...