Recensie: Layla Zoe – Songs From The Road

Layla Zoe – Songs From The Road
Format: CD DVD Set – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 17 juli 2017

Tekst: Bert Ruisch

De nieuwe plaat van Layla? Not for the Road…

Zet Layla Zoe op een podium met een retestrakke band, bestaande uit Jan Laacks (gitaar, talkbox), Christoph Hubner (bas) en Claus Schulte (drums), en er ontstaat een klein stukje magie. Ze grijpt je bij je lurven met haar rauwe stem, die een beetje lijkt op die van Janis Joplin, doordrenkt van rook en whisky en komend uit het diepst van haar ziel. Ze houdt je aandacht gevangen en je blijft haar volgen op het podium.
Zelf zegt ze het ook; “Voor mij is er niets zo bevredigend dan op een podium staan met m’n band om m’n ziel en zaligheid aan m’n publiek te geven. Ik hou van schrijven en het werk in de studio, maar op een podium staan en optreden voor de fans…!”

Met dat in het achterhoofd en de herinnering aan het tot dusver laatste optreden van haar dat ik zag in 2016 op het bluesrock-festival in Reuver opende ik dan ook vol verwachting haar nieuwe cd ‘Songs From The Road’ en werd gepakt door de opener Backstage Queen. Wat een prachtig begin, gevolgd door het al net zo groovende Run Away.
So far, so good…Dat is de Layla Zoe die ik ken en waar ik van hou, uit Canada, die zich kan meten met vrouwen als Sas Jordan en Dana Fuchs. En dat mag je wat mij betreft beschouwen als een groot compliment, want dat zijn dames die al jaren aan de top staan.
Er volgen dan een aantal wat langzamere nummers, onderbroken door gesproken tekst door Layla, in een mix van Engels en koeterwaals Duits die vakkundig de vaart uit het optreden halen. Niet zozeer de nummers, zoals Sweet Angel, al is het te lang om de aandacht van het publiek vast te houden, maar wel het praten. En al is het optreden opgenomen in de Hirschclub in Neurenberg voor een Duits publiek, als je de ambitie hebt om internationaal te verkopen, denk ik persoonlijk dat het verstandiger is om je te beperken tot Engels en had de producer iets rigoureuzer de figuurlijke schaar moeten hanteren.
Gelukkig wordt de draad snel weer opgepakt met Why You So Afraid, dat naadloos overgaat in een lange uitvoering (ruim twaalf minuten) van Never Met A Man Like You, inclusief een stukje samenzang met het publiek…Niet te lang gelukkig, zodat er ruim gelegenheid is voor Jan Laacks, die toont een meer dan uitstekende bluesrock gitarist te zijn. Overigens valt er ook niets negatiefs op te merken op de ritmesectie, want Hubner weet op bas ontzettend strakke grooves neer te leggen, ondersteund door puik slagwerk zonder een tik teveel van Schulte.
De plaat gaat verder met Highway Of Tears, een nummer dat Layla Zoe schreef over de vermoorde en vermiste inheemse vrouwen in Canada. Een lange slowblues met Gary Moore-achtig gitaarwerk van Laacks.
De cd eindigt met een ingetogen versie van Jimi Hendrix’ The Wind Cries Mary. Dit vindt je niet terug op de dvd, die eindigt met een a-capella versie van Me And Bobby McGee.

Samengevat; dat Layla Zoe zingen kan is duidelijk. Dat bewijst ze al jaren op podia in heel Europa en in haar thuisland. Ook haar begeleidingsband is gewoon goed, om niet te zeggen uitstekend. Ik heb persoonlijk wel wat op te merken over de samenstelling van de cd en de dvd en de wijze van produceren, waar men kritischer had moeten zijn over de opbouw van de setlist en beter had moeten letten op de “flow” van de show. Toch ga ik bij gelegenheid de volgende keer weer graag naar haar kijken, want Zoe is ear- and eyecandy.

Hier is de opener van de cd:

Tracklist:
CD:
01. Backstage Queen
02. Run Away
03. A Good Man
04. Sweet Angel
05. Pull Yourself Together
06. Why Do We Hurt The Ones We Love
07. Why You So Afraid
08. Never Met A Man Like You
09.Highway Of Tears
10.The Wind Cries Mary

DVD:
01. Backstage Queen
02. Run Away
03. A Good Man
04. Sweet Angel
05. Pull Yourself Together
06. Work Horse
07. Why Do We Hurt The Ones We Love
08. Why You So Afraid
09. Never Met A Man Like You
10. Highway Of Tears
11. Me And Bobby McGee

Website: Layla Zoe

12 september 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe