layla zoe live at spirit of 66

Layla Zoe – Live At Spirit of 66
Label: Cable Car records. Releasedatum: 27 maart 2015

Tekst: Andre Wittebroek

Layla Zoe (bijnaam Firegirl) en haar band zijn al vaker besproken in Bluesmagazine zodat we de achtergronden van haarzelf en haar muziek niet hoeven te herhalen. Zo waren er CD-recensies van haar vorige CD’s Sleep Little Girl en het werkelijk prachtige The Lily. Verder waren er interviews met Layla zelf en met haar bandleden. Ook was er nog een concertverslag van haar gedenkwaardige optreden in Der Schwarzer Adler in Rheinberg waar haar reputatie als live-artieste helemaal werd waargemaakt.

Live is Layla een rasartieste die haar publiek meeneemt op een muzikale, spirituele en psychedelische reis. Haar bewegingen zijn vloeiend en passen bij de muziek. Veel fans hoopten al een tijdje op een concertregistratie omdat de Layla Zoe band een unieke band is die live het beste tot zijn recht komt.
Nu is er dan een live-CD die op vijf december 2014 opgenomen is in zaal Spirit Of 66 in Verviers in België. Het is een dubbel-CD geworden, gestoken in een mooie, stevige klaphoes met informatieblad. In totaal staan er dertien songs op, waarvan acht van haar album The Lily, twee van Sleep Little Girl en drie covers. De geluidskwaliteit van deze CD is voortreffelijk met dank aan Martin Meinschäfer die het gemixt en gemasterd heeft.

CD1 begint met I’ve Been Down, het openingsnummer van de CD Sleep Little Girl, een kort nummer waarin de zang van Layla centraal staat, een soort intro voor wat nog komen gaat en dat naadloos overgaat in het heerlijk rockende Pull Yourself Together met dito gitaarwerk van Jan Laacks. In de ballade I Choose You begint de zang ingetogen en valt het zeer gevarieerde gitaarwerk van Laacks op evenals de eerlijke tekst die vol emotie zit en over Layla zelf gaat. Het volgende Green Eyed Lover gaat, zoals ze in de aankondiging zegt, over haar verliefdheid op een Canadese gitarist. De groove is funky en de drums van Hardy Fischötter en de bas van Gregor Sonnenberg ondersteunen het geheel prachtig. De ruim elf minuten durende slowblues Gemini Heart is gewoonweg subliem. Niets aan toe te voegen. Luister met een koptelefoon!

In My Mother’s House vertelt de herinneringen die ze daaraan heeft en die ze koestert. Het klinkt zo goed, zo zuiver, dat je denkt dat het een studio-opname is. De puinhoop die de bankiers, de speculanten, de politici, die liegen en bedriegen, hebben gemaakt en nog steeds maken, wordt perfect beschreven in het stevige They Lie To You. Het gaat hen alleen om macht, geld en aanzien en de “gewone man” interesseert ze niets. (Ik moet net denken aan deze week: Amro en ING top geven zichzelf weer bonussen en aan de onderkant moeten er mensen uit!). Geweldig nummer met schitterende dynamiek en nog steeds (helaas) actueel.

CD2 opent met de titelsong van haar laatste CD The Lily. Zoals bij de recensie van haar studioalbum is vermeld, gaat het lied over de vergankelijkheid van het leven met als onvermijdelijk einde: het sterven en de herinnering. Schitterend ingetogen gezongen, gespeeld en verwoord. Met een knallende riff start daarna Why Are You So Afraid. Voor het eerst zingen de andere bandleden in koor mee in het refrein. Klinkt lekker funky en groovy. De boogie Never Met A Man Like You swingt zoals een boogiesong moet. En weer dat fantastische scheurende gitaarwerk in combinatie met de geweldige ritmesectie. Voetjes van de vloer!

De eerste cover It’s A Man’s World van James Brown duurt maar liefst een dikke negentien minuten! Het begint zo mooi, zo rustig, ingetogen zang, tokkelend gitaartje, rustige bas en drums maar het wordt steviger en dan weer ineens rustig en weer stevig enz. Schitterend opgebouwd en veel tempowisselingen en wat een opname. Tip: luister met koptelefoon dan hoor je alles. De twee covers Yer Blues en Let It Be van Lennon en McCartney besluiten de CD. In Yer Blues komt de rauwe kant van Layla’s stem weer helemaal naar voren en het rockt geweldig. Het laatste nummer Let It Be zingt Layla solo en gaat richting gospel. Een mooi einde van een top CD!

Conclusie: Met deze live-CD heeft de Layla Zoe Band een geweldig staaltje vakmanschap afgeleverd. Layla’s stem gaat van zacht, lieflijk tot hard en rauw. De ritmesectie staat als het bekende huis: Gregor Sonnenberg en Hardy Fischötter zijn toppers op hun gebied en gitarist Jan Laacks is magistraal. Hij heeft een zeer groot aandeel in het geheel vanwege zijn zeer eigenzinnige, fantastische gitaarspel.
Deze CD is een absolute aanrader voor liefhebbers van uitstekend gespeelde live-muziek met een zeer eigen stijl. P.S. Layla Zoe Band: 11 juli op Bospop in Weert!

CD1:
01: I’ve Been Down 02: Pull Yourself Together 03: I Choose You 04:Green Eyed Lover 05: Gemini Heart 06: In Her Mother’s House 07: They Lie

CD2:
01: The Lily 02:Why You So Afraid 03:Never Met A Man Like You 04:It’s A Man’s World 05: Yer Blues 06: Let It Be

Line-up:
Layla Zoe: lead vocals Jan Laacks: guitar and backing vocals Gregor Sonnenberg: bass and backing vocals Hardy Fischötter: drums

Websites: www.layla.ca en www.cablecarrecords.com


Ook op Blues Magazine ...