Laurence Jones Band – Laurence Jones Band
Format : CD – LP – Digital
/ Label: Top Stop Music
Releasedatum: 27 september 2019

Tekst: André Wittebroek

‘Laurence Jones Band’ is de titel van het nieuwe Laurence Jones album dat op 27 september uitkomt. Net als ‘The Truth’ uit 2017 is het opgenomen in Miami met producer Gregory Elias. Na zijn vorige cd’s ‘Temptation’ (2014), ‘Take Me High'(2016) en ‘The Truth’ (2017) is dit zijn vierde cd in relatief korte tijd.
In zijn muzikale ontwikkeling ziet men een verschuiving van de meer blues georiënteerde muziek naar de meer poppy kant met achtergrondzangeressen en blazers. Zoals Joe Bonamassa het ook succesvol gedaan heeft en waarschijnlijk is dat een voorbeeld voor anderen.
Het gitaarwerk staat meer in dienst van de song en de zang wordt belangrijker. Geen verslechtering maar anders. Meerdere bands doen dat, zo geeft Danny Bryant ook concerten met zoals hij zegt een Big Band. Het doel is een breder publiek aan te spreken en dat is begrijpelijk, men moet tegenwoordig commerciëler denken om mee te kunnen blijven doen in de huidige muziekwereld.

Het album bevat twaalf songs, allen, behalve Day Tripper door de band geschreven. De cd opent met het vrolijke Every Thing’s Gonna Be Alright. Het gaat, over positief zijn en samen sterk zijn, dan komt het goed. Het heeft dan een gospel-achtige sfeer door het piano-intro, Laurences heldere zang, de achtergrondzangeressen en het ritme. Klinkt lekker.
Dan komt de funky blues Wipe Those Tears Dry met zalige groove met top ritmesectie werk van bassist Greg Smith en drummer Phil Wilson en een felle korte gitaarsolo. I’m Waiting is steviger van aard, rockig met heerlijk orgelspel en een spetterende gitaarsolo van Laurence op het eind. Vast een lekker live-nummer.
Rustig en met een bluesy intro opent Stay en is weer vrolijk en heeft een fijn ritme. De slowblues Mistreated heeft een prachtig begin en gaat door in een zalige blues met heerlijk gitaarspel. Schitterend nummer.
Quite Like You doet me sterk denken aan Henrik Freischlader, ritmisch sterk, de samenzang en gitaarsound. Het meest bluesy nummer op het album is Long Long Lonely Ride. Een akoestische opening, pianootje, diepe bas, zachte drums, mooie zang.
Beautiful Place is een zeer persoonlijke ingetogen song en gaat over de depressie van zijn moeder, die gelukkig voorbij is, en dat hij iedereen in die situatie een ‘beautiful place’ wenst. Het volgende Low Down heeft een sterk Stevie Winwood gehalte, zelfde stijl en de zang heeft er veel van weg. Hieruit blijkt duidelijk dat toetsenist Bennett Holland een grote fan van Winwood is.
De Beatlescover Day Tripper krijgt een eigen geluid door een combinatie van Stevie Ray Vaughan’s “Cross Fire”, een eerbetoon aan deze grootheden die grote invloed op Laurence hebben. Wel een buitenbeentje op de cd, ik vind het niet zo passen op deze cd.
Een gebroken hart wordt bezongen in My Heart Is On Fire. Het zou zo op ‘The Truth’ gepast hebben, een wat poppy song maar muzikaal erg goed. Mooi ritme en spel. Het laatste nummer The Love is een zoetige, brave ballade waarin de liefde wordt beschreven zoals die zou moeten zijn. Ingetogen met passende gitaarsolo.

Conclusie:
Met de cd ‘Laurence Jones Band’ gaat de band verder op de weg die met ‘The Truth’ is ingeslagen. Veel variatie in de nummers, minder echte blues en meer de richting van mainstream op. De voeten blijven in de blues maar er is veel aandacht voor andere stijlen. Een ontwikkeling die veel nieuwe fans zal opleveren en zeker zal blijven opleveren.
Prima cd, met Day Tripper als een kleine dissonant.


Tracks:
01. Everything’s Gonna Be Alright
02. Wipe Those Tears Away
03. I’m Waiting
04. Stay
05. Mistreated
06. Quite Like You
07. Long Long Lonely Ride
08. Beautiful Place
09. Low Down
10. Day Tripper
11. Heart Is On Fire
12. The Love

Line-up:
Laurence Jones: vocals, guitars
Bennett Holland: backing vocals, keyboards
Greg Smith: bass guitar
Phil Wilson: drums. percussion.

Special Guest:
backing vocals: Di Reed

Website: Laurence Jones Band

Tour:
13.11 – Metropool, Enschede
14.11- De Pul, Uden
15.11 – Blues Festival De Harmonie, Leeuwarden
16.11 – Blues Festival, De Tamboer, Hoogeveen
17.11 – Q Factory, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...