Foto Recensie: Laura Evans - State of mind
Format: Digital
Label: rosie music
Release: 1 juli 2022
Tekst: Jos verhagen

Laura Evans startte haar carrière als actrice, maar eigenlijk kreeg ze haar opleiding in de Sylvia Young Theatre School in Londen waar ze klasgenoot was van o.a. Amy Winehouse. Dat haar zangcarrière nog nooit van de grond was gekomen lag aan het feit dat ze al vroeg een rol kreeg aangeboden in de populaire Britse TV serie The Basil Brush Show, en vandaaruit haar emplooi vond in de Britse theater wereld. Toch rollen als Belle in the Beauty and the Beast brachten haar terug bij haar zangcarrière. In 2020, lanceerde Laura zichzelf de Britse blues charts in met haar debuut EP Running Back To You door direct door te stoten naar de nummer een plaats. State of mind is haar debuut album en is een lekker in het gehoor liggende verzameling van nummers met een poppy inslag in een bluesy country feel.

Laura Evans is gezegend met talent, naast dat ze een goede zangeres is had ook zo’n honderdtal songs klaar liggen, “ik ben een verhalen verteller die alles opschrijft in een songtekst”. In producer Josiah Manning (Kris Barras) vond ze de juiste partner om deze teksten op muziek te zetten voor dit album. Multi instrumentalist Josiah Manning speelt alle instrumenten op dit album. Hun samenwerking is een soort van symbiose geworden waarbij ze zich door hun gevoelens laten leiden om de nummers vorm te geven.

Het resultaat is een heerlijk album met lekkere rockers tot ingetogen gevoelig ballads. De verhalen die Laura wil vertellen op dit album gaan over liefdes, familie, het vrij willen zijn. Met teksten in de trant van hoe het met je gaat na het opbreken van een relatie zoals ze die bezingt in I ‘m alright; gedragen door een donkere gitaar rif komt de stem van Laura authentiek en powervol over. Dit zet zich voort in Solo, en Fire with fire gedragen door dat donkere gitaar geluid met poppy refreintjes, met teksten over het de moeilijkheden in relaties, het zijn songs die je meenemen.

Fool, is van een geheel andere aanpak, ondersteunt door alleen de gitaar, komt haar stem volledig tot recht, vol muzikale nuances en met fraaie hoge noten stelt zij zich kwetsbaar op. Het feit dat Laura en Josiah dit in one take opnamen verraad dat ze haar stem, ondanks de emoties in dit nummer, volledig onder controle heeft. Het album kent meer van dit soort mooie ballads. Let you down easy, is een country ballad die klinkt al het beste in zijn soort, of Mess of me. Een nummer wat me doet denken aan “dat heb jij gedaan” van Meau, de tekst heeft eenzelfde strekking. De dieptes zoekend in haar stem en ondersteunt door alleen piano, ontroert het je.

Met nummers over de problemen in relaties die je in het leven kunt tegen komen sluit ze deze periodes af van met Free. Een nummer over het zoeken van je eigen pad, en vasthouden aan je principes, ook weer gezongen met die lenigheid in haar stem en met de muzikaliteit van Josiah Manning. Samen hebben zij van dit debuutalbum een prachtig werkstuk gemaakt.

Tracklist:
1. I’M Alright
2. Solo
3. Fire with fire
4. Fool
5. State of mind
6. Let you down easy
7. Drag me back in
8. Good at getting over you
9. Mess of me
10. Gone
11. Free

Website: https://thelauraevans.com/home


Ook op Blues Magazine ...