Foto Recensie: Last Temptation - Last Temptation

Last Temptation – Last Temptation
Format: CD – Digital / Label: earMusic

Release datum: 27 September 2019

Tekst: Filip Heidinga

Last Temptation is de nieuwe band van gitarist Peter Scheithauer en zanger Butcho Vukovic, en beide mannen zijn intussen erg bekend in de metalwereld door bands als Killing Machine en Watcha.
Voor de opnames van hun debuut album hebben ze een paar grote namen gevraagd om mee te werken aan het album. Zo spelen bassist Bob Daisley (Ozzy Osbourne, Gary Moore, Rainbow), drummer Vinny Appice (Black Sabbath, Dio) en toetsenist Don Airey (Deep Purple, Rainbow) alle drie mee op Last Temptation.
Scheithauer en Vukovic wisten dat het hun nooit zou lukken om deze drie mee te nemen op tournee, dus spelen ook bassist Steve Unger (Metal Church) en drummer Stet Howland (WASP) mee op dit album. Deze laatste twee stonden afgelopen zomer al een paar keer samen met Scheithauer en Vukovic op het podium als Last Temptation, op onder andere Hellfest.

Het album begint een beetje rommelig, de intro klinkt alsof elke muzikant een andere kant op wil, maar geleid door de drums komt dit allemaal goed. Niet veel later ben je het vreemde begin alweer vergeten en ontpopt I Win I Lose zich tot een geweldig nummer met verschillende tempo wisselingen en gitaarsolo’s.
Voor het volgende nummer, Bring Your Light Out, trappen de heren het gaspedaal even volledig in en hoewel het nummer vijf minuten duurt is het over voor je er erg in hebt. Het tempo van Bring Your Light Out wordt doorgezet in Blow A Fuse, een voor dit album kort nummer van nog geen vier minuten. Never Say Goodbye is een stuk sterker dan de voorgaande twee nummers, samen met I Win I Lose één van de beste nummers van het album.
How I Am lijkt wel hetzelfde intro te hebben als Never Say Goodbye. Het nummer heeft een leuke tempowisseling in het midden van het nummer en het nummer ontwikkeld zich heel langzaam maar sluit uiteindelijk goed af. Het nadeel is dat Butcho Vukovic, die bekend staat om zijn zeer mooie songteksten, een beetje in de herhaling begint te vallen. Dit is op de rest van het album jammer genoeg ook veel te horen. Naar mijn mening had de band iets meer tijd mogen nemen om de teksten te schrijven, want daar had meer in gezeten. Daar tegenover staat het album muzikaal gezien als een huis.
Bijvoorbeeld tijdens het volgende nummer van het album, waar Peter Scheithauer een geweldige gitaarsolo speelt. De rest van het album is wat voorspelbaar, Lock Into Myself is absoluut geen slecht nummer maar wel een beetje voorspelbaar, zelfs de gitaar solo van Scheithauer zie je van verre aankomen. Zo gaat het album ook een beetje verder, alleen de intro van Coming For You verrast nog echt, maar daar hoor je dan ook echt de invloed van Don Airey.
Coming For You is het enige nummer waar je Airey echt goed op kan horen. Hell Is Walking In My Shoes hadden ze van mij weg mogen laten. Het album sluit af met The Exit, een snel nummer die weinig indruk maakt.

‘Last Temptation’ is geen slecht album maar de verwachtingen zijn gewoon een beetje te hoog doordat er mensen als Bob Daisley, Vinny Appice en Don Airey aan meewerken. Maar nergens is bekend hoeveel invloed deze drie hebben gehad en op hoeveel nummers ze staan. Vergeet dat deze drie metal grootheden meedoen en je hebt een zeer goed album van een beginnende band, die zijn weg nog een beetje moet vinden. Nu maar hopen dat de band snel naar Nederland komt voor een optreden want Last Temptation heeft tijdens Hellfest bewezen dat de nummers live veel beter klinken dan het album.


Tracklist:
01. I Win I Lose
02. Bring Your Light Out
03. Blow A Fuse
04. Never Say Goodbye
05. How I Am
06. Fast And Fast
07. Lock Into Myself
08. Nobody Is Free
09. Coming For You
10. Hell Is Walking In My Shoes
11. The Exit

Website: Last Temptation


Ook op Blues Magazine ...