Lack Of Afro – Jack Of All Trades
Format: CD – LP – Digital / Label: Loa Records
Releasedatum: 18 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

Lack Of Afro is een project van de zeer veelzijdige Brit Adam Gibbons. Hij is multi-instrumentalist, producer en dj en opereert ook nog eens onder aliassen als Applegarden en The Headhunter. Op zijn nieuwste Lack Of Afro album kan je een mix van ouderwetse soul en funk verwachten, die af en toe een elektronisch jasje aan krijgt en waar ook old style hiphop opduikt.
Adam wordt op het album door vele gastzangers en zangeressen en rappers bijgestaan en voor de begeleiding zorgen muzikanten uit bands als the Haggis Horns en the Jamie Cullum Band.

Het album gaat van start met de lome funker Back To The Day. Een funkpop nummer, dat enigszins in het Hall & Oates/Jacksons straatje ligt. De Jacksons link komt door de zang van Elliott Cole en ook door de melodie die bij vlagen aan “ABC” van The Jackson 5 doet denken. In Baby Be Mine duikt het Motown geluid van acts als The Supremes of Martha & The Vandellas op. Een opgewekt en luchtig swingend georkestreerd nummer met Diana Ross-achtige zang van Juliette Ashby. Only You & Me is een tegen de disco aanleunend georkestreerd nummer, vergelijkbaar met het werk van Barry White of Van McCoy. Naast de zang van Camila Recchio komen rappers Wax en Alyssa Marie langs. Persoonlijk vind ik de raps totaal niet in dit nummer passen.
Don’t Do Me Over is een loom funky nummer, duidelijk geïnspireerd door het werk van Curtis Mayfield uit zijn “Superfly” periode. Met weldadige blazers en zang van Nick Corbin. The Messin’ Around Intermission is totaal instrumentaal en is in weze één lange funky bassolo met al even funky drums en percussie. Rappers Wax en Herbal T zijn aanwezig in Back In Business. In dit superfunky nummer zijn hun raps dus wel op hun plek. Het swingende Motown geluid komt terug in het sprankelende Reach Out (Talk Louder), met zang van Elliott Cole. Hier zijn de invloeden van The Temptations en The Four Tops terug te horen. Ik heb wat moeite met de wel erg gelikte ballad Home, ondanks de prima zang van Nick Corbin. Zangeres Emma Noble laat haar zwoele stemgeluid op ons los in de staccato funk van Good Love, compleet met bliepende synthesizers en een percussief Zuid Amerikaans geluid.
De rappers Wax en Herbal T zijn aanwezig in de afsluiter Take It Up A Notch en zijn mede verantwoordelijk voor een heerlijk funknummer in de oude Kool & The Gang stijl.

Dit album is vooral geschikt voor de fans van het soul en funkgeluid uit de jaren ‘60/70. Een album vol variatie en met prima zangers en muzikanten.

https://www.youtube.com/watch?v=OUf9eXa_EZs

Tracklist:
01. Back To The Day
02. Baby Be Mine
03. Only You & Me
04. Over & Out
05. Don’t Do Me Over
06. The Messin’ Around Intermission
07. Back In Business
08. Reach Out (Talk Louder)
09. Home
10. Good Love
11. Take It Up A Notch

Website: Lack Of Afro