Lachlan Bryan And The Wildes ‎– Some Girls (Quite) Like Country Music
Format: CD / Label: ABC Music
Releasedatum: 23 februari 2018

 Tekst: Fons Delemarre

Als je niet beter zou weten zou je bij het beluisteren van Lachlan Bryan And The Wildes denken dat de kinderen van Ian Matthews en de kleinkinderen van Willie Nelson samen een album hebben gemaakt. En dat die hele club zich het hele oeuvre en vooral de manier van zingen van Chuck Prophet heeft eigen gemaakt. Niets is minder waar.

Lachlan Bryan and The Wildes komen uit Australië. Hun nieuwe album ‘Some Girls (Quite) Like Country Music’ klinkt qua kleur van de stemmen, de manier van zingen en de opbouw van de composities heel erg als een mix van voornoemde grootheden. Hoor ze maar eens zingen op Hope That I’m Wrong en luister maar eens naar de opbouw en de tekst van Sweet Bird Of Youth, waarin het inderdaad lijkt of Willie Nelson nog eens terugkijkt naar vroeger (‘I get nostalgic when I hear the songs we used to play’). Een heerlijke Nelson-crooner van de bovenste plank. Matthews had het ook kunnen maken en zingen. Het is niet verwonderlijk dat de band aangeeft ook geïnspireerd te zijn door muzikanten als Townes van Zandt, Leonard Cohen en Billy Brag.
Hoewel ze zeggen bewust niet naar perfectie gestreefd te hebben, klinkt het album prachtig. Helder opgenomen, met klinkklaar verstaanbare teksten (als je de lyrics er de eerste keer even bij pakt, want het blijven natuurlijk zingende en knauwende Aussies). De bandleden zijn tamelijk jong. Rond het maken van hun ‘Some Girls…’ voelden ze dat het nodig tijd werd meer volwassen thematiek te gaan verwoorden. Dat betekende dat het grote terugkijken kon beginnen en emoties als verdriet en twijfel konden verwoord worden.
Het leverde een intens album op, zoals gezegd niet in alle opzichten perfect. Nieuwe instrumenten, bijvoorbeeld, werden met opzet geschuwd. Zo moest de nieuwe bas eerst een tijdje wachten en een beetje ouder worden voordat er op gespeeld werd. Lachan Bryan: “We really enjoyed leaving the dirt on; we didn’t want to round off the edges too much and we always chose the most meaningful take, which is almost never the most musically perfect”.
Het leverde een intens album op dat rijpt bij langer luisteren. De band verwoordt haar muziek als “… music that puts the listener in an emotional space from the first to the last bar. ‘Some Girls (Quite) Like Country Music’ is a ragged, poetic, alt-country gem”.
Beleefd aanbevolen.


Tracks:
01. I Hope That I’m Wrong
02. A Portrait Of The Artist As A Middle Aged Man
03. Careless Hearts
04. The Basics Of Love
05. Sweet Bird Of Youth
06. It Tears Me Up (Everytime You Turn Me Down)
07. Stolen Again
08. In New York
09. Peace In The Valley
10. Cemetery Near My Hometown
11. Someone You Know So Well

Bezetting:
Lachlan Bryan: Vocals, pianos, guitars and harmonica.
Shaun Ryan: Bass guitar.
Damian Cafarella: Drums, percussion, guitars, steel, banjo and dobro.
John Bedggood: Fiddle
Imogen Clark: Backing vocals
Shanley Del: Lead vocals on The Basics of Love.
James Gillard: Upright bass and backing vocals on The Basics of Love.

Website: Lachlan Bryan And The Wildes