Kruidkoek – Kruidkoek
Format: CD – Digital / Label: Spicecake Records
Releasedatum: 29 maart 2018

Tekst: Fons Delemarre

Met de constatering dat de Amsterdamse band Kruidkoek een ‘obscure mix’ van muzieksoorten maakt op haar nieuwe cd, sloeg een van de makers van Mania, het blad ‘van/voor muziekliefhebbers’ van een aantal kwaliteitsmuziekwinkels in Nederland, de spijker op de kop.
De cd vliegt heerlijk alle kanten op, zonder ook maar ergens te ontsporen. Drummer Bram Knol, bassist Reindert Kracht, gitarist Tijmen Kooiker en saxofonist Nick Feenstra hebben zich uitgeleefd op de cd die – denk ik- gewoon ‘Kruidkoek’ heet. Er staat weliswaar een titel onder de naam Kruidkoek, maar die is geschreven in het (Koreaans?) De lichtelijk studentikoze trekjes die ook in songtitels en linernotes terugkomen (‘Spicecake Records presents in glorious stereo: Kruidkoek’) steken op de cover dus reeds de kop op.
Wat te denken van tracks als Pardon Mevrouw Uw Snor Staat In Brand, Straussvogel en Automatische Picasso? En met Vliegende Zweem en Kaneelkasteel is het ook nog maar de vraag hoe dat klinkt. “Als een klok” moet ondubbelzinnig en zonder twijfel het antwoord zijn.
Kruidkoek neemt je mee op een muzikaal avontuur dat regelmatig de grens van begaanbare muzikale paden opzoekt, zonder te verdwalen in oeverloos en zielloos gefreak. Het is juist altijd verrassend. Neem de stuwende openingstrack Toen Had Je Nog Zo’n Mooie Lach.
Je hoort een geluid dat je doet denken aan de Nederlandse band Solution, maar het tempo is beduidend hoger en de energie spat er meteen van af. Solution on speed, zogezegd. Een begin-gebbetje van nog geen drie minuten, maar het belooft veel goeds.
In track vijf, Het Speet Me wordt dit gegeven nog een keer herhaald en verder uitgewerkt, inclusief onverwacht en vrolijk la-la-la-gezang van de band. Kruidkoek laat zich door veel muzikanten en genres inspireren.
In track twee gaan we op bezoek bij Frank Zappa, met name bij zijn gitaargekte. Zo nu en dan gecombineerd met een ouderwetse Bo Diddley-beat en catchy riffs van sax en gitaar krijgt het geluid van Kruidkoek hier steeds verder kleur en vorm. Gitaar en sax krijgen gelukkig de ruimte om flink uit te pakken in hun solo’s.
De dame met de brandende snor krijgt in track drie een stevig stukje rock mee, compleet met een korte bassolo en een volle, hoekige gitaar. De vaak fantasieloos toegepaste techniek ‘modulatie’ (halve noot omhoog) wordt door Kruidkoek verfrissend origineel toegepast in dit nummer. Sferieus (track vier) is inderdaad sfeervol en serieus, maar Kruidkoek blijkt in dit nummer toch ook weer een muzikaal Kruidje-Roer-Me-Niet. De Straussvogel vliegt zoals John McLaughlin klonk ten tijde van zijn album ‘Extrapolation’. (Extrapolation dateert van 1969 en op de LP speelde Arjen Gorter, bassist van het Willem Breuker Kollektief, mee; maar dit terzijde).
Knuppel, ‘Tertsen Tarantino’ (inderdaad: filmische muziek), Vliegende Zweem en Kaneelvogel maken het elftal korte en felle nummers van dit Kruidkoekalbum compleet.
Naar eigen zeggen maakt Kruidkoek ‘garagejazz’. Zou kunnen, zeker als je in hun muziek de invloed van Frank Zappa, Billy Cobham, The Police en Bill Frisell hoort doorklinken. Het is in ieder geval zeer energieke, opgewekte en opzwepende muziek: bas, drums, sax en gitaar gáán als de brandweer.
Opvallend -en dus zeer herkenbaar als Kruidkoeksound- zijn de unisono gespeelde riffs van sax en gitaar. Daarnaast wordt er regelmatig spetterend gesoleerd. Kruidkoek is een aanwinst voor de Nederlandse jazz- en popscene en de cd hapt heerlijk weg.
Op de energie die de band genereert zou je, na een fietstocht, best nog even naar Engeland kunnen zwemmen. Niet alleen de cd, maar ook de aanstekelijke optredens vol speelplezier, zijn een aanrader!


Tracks:
01. Toen Had Je Nog Zo’n Mooie Lach
02. Fiep (Takkie)
03. Pardon Mevrouw Uw Snor Staat In Brand
04. Sferieus
05. Het Speet Me
06. Straussvogel
07. Automatische Picasso
08. Knuppel
09. Tertsen Tarantino
10. Vliegende Zweem
11. Kaneelkasteel

Website: Kruidkoek

Album releasetour:
29 maart: Hedon, Zwolle
31 maart: Concerto Amsterdam (instore)
02 april: Easter Jazz, Nijmegen
05 april: Cinetol, Amsterdam
07 april: Plato, Deventer & Apeldoorn (instores)