Kristina Stykos – River Of Light
Format: CD – Digital / Label: Thunder Ridge Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Liefhebbers van Mary Gauthier, let op! De stem van Kristina Stykos lijkt als twee druppels water op die van Gauthier! Heel verwarrend allemaal, je ziet de naam van een artiest maar denkt een andere te horen. Ook in de muzikale begeleiding is ze vreemd genoeg een soort van muzikale tweelingzus.

Wie is Kristina Stykos? Een Amerikaanse singer-songwriter die na een leven van omzwervingen op latere leeftijd uiteindelijk in de muziek terecht kwam. Lang op zoek naar haar eigen stijl had ze diverse beroepen, van kok tot het beheren van haar eigen opnamestudio.
Opvallend, die eigen opnamestudie zou klimaat neutraal zijn. Heeft natuurlijk niks met de muziek te maken maar maatschappelijk zo actueel en relevant dat ik toch wilde benoemen. Het laat op zijn minst zien dat Stykos als kind van flower power generatie nog steeds bezig is met die oude idealen.

‘River Of Light’ is album nummer acht, na haar verlate debuut in 2005. Een echte groeiplaat die langzaam zijn inhoud prijs geeft. Kale liedjes waarin verhalen over mishandeling, verdriet en pijn sober hun kracht uitstralen. Minimalistisch omhuld door gitaar, toetsen en viool.  Kleine briljantjes die zowel pijnlijk als prachtig.
Al beginnen de liedjes halverwege het album erg op elkaar te lijken. Het roestbruine, midtempo gehalte van alles liedjes maakt dat ergens halverwege het album er een gebrek aan dynamiek en variëteit naar voren komt. Hoe mooi ook, langzaam verdwijnt de doornen van deze roos naar de achtergrond. Een andere volgorde of minder kwantiteit had dit kunnen voorkomen.

Kort samengevat: Mooie individuele liedjes, maar als geheel wat onsamenhangend en weinig divers.


Tracklist:
01. State Line Diner
02. I Like a Hard Hearted Man
03. Walking These Ridges
04. Since You Asked
05. At the Edge
06. In the Cleansing Rain
07. Caught by the Heart
08. River of Light
09. Breaking Trail
10. Climb This Ground
11. Waging Peace
12. Blessed Light
13. Godspeed

Website: Kristina Stykos