Foto Recensie: Krissy Matthews – Live At Freak Valley

Krissy Matthews – Live At Freak Valley
Format: CD / Label: Proper Records
Releasedatum: 14 april 2017

Tekst: Jos Verhagen

De Britse blues kent een lange traditie van blues gitaristen, ik noem Kim Simmonds, Eric Clapton, Peter Green meer recent Danny Bryant, Matt Schofield, Ben Poole, Laurence Jones, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik houd van deze stijl van bluesrock.Altijd lekker strak gitaar gedreven, vol gas erop. Meerdere van bovengenoemde gitaristen al vaak live aan het werk gezien, maar ergens is deze Krissy Matthews niet eerder op mijn radar verschenen.

Nu ligt hier een live optreden van hem op Freak Valley Festival voor me. Freak Valley Festival is een Duits stonerrock, bluesrock festival voorbij Keulen. De opnames zijn goed en laten horen wat Krissy Matthews en zijn band in huis hebben. De zang van Krissy daar moet je even aan wennen maar dat komt volgens mij omdat hij die ondergeschikt maakt aan zijn gitaarspel. En gitaar spelen dat kan hij, als 12-jarig jongetje heeft zijn kans gegrepen bij the “Grandfather” van de Britse blues John Mayall. Op zijn dertiende zijn eerste cd opgenomen, voorwaar niet gek. Optredend over de hele wereld wordt zijn bezeten manier van gitaar spelen geroemd. De zaak wat provoceren is hem niet vreemd, kijk maar eens  naar deze clip van zijn optreden op de Zwarte Cross van 2016.

Zoals gezegd zet Krissy Matthews met ‘Live At Freak Valley’ een lekker potje bluesrock neer. Het optreden op Freak Valley omvat een achttal songs. Zijn Eggle gitaar geselend strooit hij de ene na de andere solo het publiek in. Neem de Blind Willy McTell song Searching The Desert For The Blues of The Soul Will Never Die, een song geschreven na een ontmoeting met BB King. Wat een vette gitaarsolo is dat, met een ongekende drive en ruigheid. Daarna lekker doorknallend in Bad Boy en het afsluitende Freedom.

De cd bevat naast het optreden in Freak Valley nog een drietal songs elders opgenomen met een vijfmans band in plaats van het gebruikelijke driemans power trio. Het trio waarin zijn vader Keith ook af en toe de bas bespeelt. De songs opgenomen met het vijftal laten zien dat Krissy Matthews naast het lekkere bluesrock raggen ook bluessongs uit een ander vaatje kan tappen. Hij schrijft songs in veel variaties zoals het vreemde Hit The Rock, de roots blues boogie woogie Roadsick Blues en Bubbles And Seven Phones een negen minuten durend werkstuk waarin hij veel van zijn gitaarkunsten laat zien.

Dit live album is een goede weergave van wat Krissy Matthews in huis heeft en die een uitnodiging moet zijn om een optreden te gaan zien. Om te genieten van een lekker vet potje bluesrock.

Tracklist:
01. Feeling For The Blues
02. I’ve Been Searching
03. All Night Long
04. Searching The Desert For The Blues
05. Language By Injection
06. The Soul Will Never Die
07. Bad Boy
08. Freedom
09. Hit The Rock
10. Roadsick Blues
11. Bubbles And The Seven Phones

Krissy Matthews Band:
Sam Weston (bass, vocals)
Max Maxwell (drums, vocals)
Krissy Matthews (guitar, vocals)

Tracks 1-8 recorded at Freak Valley Festival, Siegen, Germany on 27th May 2016.
Bonus tracks 9-11 recorded live at Gerd’s Juke Joint in Joldelund, Germany on 22nd April 2016.

Website: Krissy Matthews

 


Ook op Blues Magazine ...