Foto Recensie: Kris Barras Band - Light It Up

Kris Barras Band – Light It Up
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Mascot Label Group – Provogue Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

De Britse zanger-gitarist Kris Barras was ooit van plan om met muziek te stoppen maar gelukkig heeft hij zich op tijd bedacht en is hij volop bezig met zijn stevige rock. We hebben hier niet direct met bluesrock te maken maar eerder met aanstekelijke, wat meer melodieuze, rock waarbij je moet gaan denken richting het vroege werk van Bryan Adams en The Babys met af en toe wat funky en bluesrock elementen.

Kris was ooit een MMA-fighter (martial arts) en debuteerde solo in 2016. Inmiddels heeft hij zich opgewerkt als lid van de Supersonic Blues Machine en komt hij nu met zijn Kris Barras Band met een gloednieuw album.

Dat album opent met de stevig beukende, lome, bluesrocker What You Get, waarin direkt het hese, enigszins Bryan Adams achtige stemgeluid van Kris opvalt. De bluesrock wordt in dit nummer prima wijze vermengd met een aanstekelijk rockgeluid vol rauwe gitaarrifs, een snijdend gierende solo en een soulvol gierend orgel. In het volgende nummer Broken Teeth ligt de nadruk minder op de bluesrock maar meer op de rock, soulvolle rock!
Vegas Son is een sompige uptempo rocker, die vurig rockt en waarin de gitaar van Kris een smeulend, enigszins Hendrix-achtig, geluid heeft. Zijn gitaar klinkt in Ignite (Light It Up) smerig brandend in een lui funky en tegelijkertijd stevig nummer met een ongenadig hard gierende gitaarsolo.
In 6AM is een hard rauw bluesgeluid aanwezig in het intro waarna het nummer lichtjes richting de Southern rock trekt maar dan wel vermengd met wat melodieuze stevige rock. Op vrijwel elk bluesrock album staat tegenwoordig een ballad. Ook op dit album staat een ballad, Rain, die wat afwijkt van de rest van het album doordat het nummer aan het balladwerk van Bryan Adams doet denken.
Het geluid van Bryan Adams blijft aanwezig in de pompoende rocker, Counterfeit People, vol met hoekige riffs en met knallend priemend gitaarwerk. Na een broeierig intro gaat het mid-tempo Let The River Run over in een nummer, dat klinkt als een mix van The Babys en Bryan Adams. De funky rocker Bullet heeft een zeer soulvol geluid en klinkt tegelijkertijd als het betere werk als Bon Jovi! Ook de no-nonsense rocker Wound Up heeft een behoorlijk hoog Bon Jovi gehalte met een snijdende slidegitaar. What A Way To Go doet in het intro enigszins aan de riffs van “All Right Now” (Free) denken. Een opwindend raggende rocker. Not Fading is een furieuze funky bluesrocker met een flink hoog soulgehalte.
Het intieme mid-tempo Pride Is Forever met zijn gevoelig huilende slide sluit het album af.

Het nieuwe album van de Kris Barras Band bewijst dat we hier met een aanwinst in de rockmuziek te maken hebben. En nu maar hopen dat Kris Barras zich kan vinden in deze recensie want ik heb niet graag onenigheid met een MMA fighter!


Tracklist:
01. What You Get
02. Broken Teeth
03. Vegas Son
04. Ignite (Light It Up)
05. 6AM
06. Rain
07. Counterfeit People
08. Let The River Run
09. Bullet
10. Wound Up
11. What A Way To Go
12. Not Fading
13. Pride Is Forever

Website: Kris Barras Band

Tour:
27.09 – De Boerderij, Zoetermeer
28.09 – De Bosuil, Weert
29.09 – Melkweg, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...