King of the World - Live At Paradiso

King of the World – Live At Paradiso
Format CD / Label: King Of The World Records
Release: 30 April 2015

Tekst: John Maes

King of the World timmert onophoudelijk aan de weg dat is wel duidelijk. Erwin Java (gitaar), Fokke de Jong (drums), Ruud Weber (bas vocals) en Govert van der Kolm (keyboards) waren in 2012 nog maar net de repetitie ruimtes uit of daar verscheen al hun prachtige debuutalbum ‘Can’t Go Home’ waar zij terecht veel opzien mee baarden. Vervolgens toerden ze overal in Nederland waar ze maar konden. Toch wel een beetje met de loden last op hun schouders dat ze de opvolgers van Cuby and the Blizzards zouden zijn. Zo’n door de media opgebouwd imago heeft zijn voor- en nadelen. Inmiddels zijn we drie jaar verder. Aangemoedigd door blues peetvader Johan Derksen kregen de jongens veel TV exposure, kwam er in 2014 al hun tweede album KOTW en nu spreekt iedereen gewoon over King of the World zonder de vergelijkenis met de oude band van wijlen Harry Muskee.

The ‘Kings’ hebben zich neergezet in dit landje, zeker in de bluesscene als de absolute topact met de allerhoogste allure en vakmanschap. Vandaar dat die jongens het ook al aangedurfd hebben om nu al een live registratie op Cd uit te brengen. Een heerlijke warme productie met perfecte opnames vanuit onze nationale poptempel Paradiso, waar zij hun setlist bespeelden zoals ze dat inmiddels in alle zalen van het land al gedaan hebben. Op de festivals wijkt de setlist nog wel eens af en past men zich aan publiek, sfeer en weersomstandigheden aan. Persoonlijk heb ik ze liever in een zaal als Paradiso, Effenaar of Hedon staan. In zo’n zaal komt ook het volle warme geluid van het hammond orgel van Govert van der Kolm, de zwoele zang van Ruud Weber tot zijn recht. Dat hebben wij immers in Tilburg ook ervaren toen zij daar in september bij Heyhoef-Backstage op de planken stonden. Het zelfde sfeertje , het contact met het publiek herkennen we terug op dit zo perfect opgenomen live album. Het echte kippenvel gevoel bekruipt je als op de pompende en integere softe grondtonen van bas en orgel Erwin Java zijn gevoelige gitaarsoli inzet. Zo mooi getimed en opgebouwd zoals bijvoorbeeld in het nummer Bluesified. Wat een geweldige uitvoering hier weer, onnavolgbaar. Op dit album naast de eigen nummers ook werk wat we kennen van Ray Charles, Delbert McClinton, Johnny Guitar Watson en Johnny Otis. Alles is perfect op elkaar afgestemd en klinkt super geolied. Niet voor niets heeft King of The World in 2013 alle prijzen gewonnen bij de National Blues Awards van de Dutch Bluesfoundation.

Dit album is ook een eerbetoon aan de grote schare fanatieke fans in heel Nederland die deze band van zaal tot zaal volgen en vol overgaven deze jongens aanmoedigen alsof ze de hooligans van een grote Europese voetbalclub zijn. Dat ‘Europese’ zit er overigens binnenkort echt wel aan te komen. De eerste shows in Duitsland zijn inmiddels succesvol afgerond en lijken nu al te resulteren in nog meer shows bij de oosterburen. Straks nog de oversteek van het kanaal en de Atlantische Oceaan als het ff kan. Volgens mij hoeven we echt geen jaar meer te wachten op het derde album. Die gaat er zeker komen. Houd de tour-agenda in de gaten!

Tracks

Messing With My Mind
On My Way Back Home
If You Want To Leave
Let’S Go Get Stoned
Bluesified
Evil Thing
Do It
Better Leave While You Can
Can’t Go Home
Number One
Broke And Lonely
Woman Across The River
Beating Like A Drum

Website King Of The World : http://www.kingoftheworld.eu/


Ook op Blues Magazine ...