Foto Recensie: King Of The World - Connected

King Of The World – Connected
Format: CD – Vinyl – Digital / KOTW Records
Releasedatum: 1 september 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Sinds de oprichting in 2012 heeft King Of The World (KOTW) een uitstekende naam in de nationale en internationale blueswereld. In 2013 verscheen hun debuutalbum ‘Can’t Go Home‘, in 2014 gevolgd door ‘KOTW‘, in 2015 door ‘Live At Paradiso‘ en in 2016 door ‘Cincinnati’. De vier albums kregen alom lovende reacties. KOTW bouwde vooral ook live een uitstekende reputatie op tijdens hun tournees in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië en bij hun optreden in de verschillende TV- en radioshows in Nederland. Tevens won de band in de  afgelopen jaren diverse blues awards.

Op 1 september jl. kwam het nieuwe album van KOTW uit. Op hun vijfde album, ‘Connected’, is voor het eerst de nieuwe gitarist Stef Delbaere te horen. Deze Belgische gitarist uit Gent is de opvolger van de vertrokken oprichter van KOTW Erwin Java. Delbaere was voordien actief in de Belgische blues- en rockscene. Voor het schrijven van de songs voor hun nieuwe album trok de band zich terug in een boerderij in het oosten van ons land. Voor de opname van het album werd gebruik gemaakt van de apparatuur van de Woodstock Recording Studio in Enschede.

Met een paar ferme drumklappen brengt drummer Fokke de Jong de zaak aan de gang in de midtempo rocker Love Don’t Come From You. Met een groovy ritmesectie, een vlijmscherpe gitaarsolo en een heerlijke orgelsolo is de start veel belovend.
In het titelnummer, de fraaie shuffle Connected, met tempowisselingen bewijst gitarist Stef Delbaere zijn grote klasse. Splijtend is daarna in de schitterende ballad Give Me Back My Heart weer zijn gitaarwerk.
Het funky Future Man wordt door het wervelende orgel van Govert van der Kolm tot grote hoogten opgevoerd. In de mooie ingetogen ballad Saving Grace is van der Kolm ook weer fantastisch op dreef met zijn orgelsolo.
Delbaere pakt aan het eind van deze ballad toch nog even straf uit. Na het funky Eyes Wide Open (weer die heerlijke Hammond!) en het broeierige Money, met mooi basspel van Ruud Weber, wordt Life After You ingezet. Een ruim negen minuten lange slowblues, met droog drumwerk en virtuoos gevarieerd gitaarwerk.  In de swingende uptempo bluesrocker I Can’t Help Myself gaan alle instrumentale remmen vervolgens weer los.
Het slotnummer Space Captain is de enige cover op het album. Dit door de Amerikaanse singer-songwriter Matthew Moore geschreven nummer, dat vooral bekend is van het album Mad Dogs & Englismen van Joe Cocker uit 1970, krijgt door KOTW een lekker funky uitvoering met toetsen, gitaar, uitbundige zang en mooie backing vocals in het refrein.

Conclusie:
Met dit imponerende album bewijst KOTW tot de top van de Nederlandse blueswereld te horen.

Connected by King of the World OFFICIAL VIDEO


Tracks:
01. Love Don’t Come From You
02. Connected
03. Give Me Back My Heart
04. Future Man
05. Saving Grace
06. Eyes Wide Open
07. Money
08. Life After You
09. I Can’t Help Myself
10. Space Captain

Line up:
Ruud Weber – zang, bas
Stef Delbaere – gitaar
Govert van der Kolm – toetsen, zang
Fokke de Jong – drums, zang

Website: King Of The World


Ook op Blues Magazine ...