king-of-the-world-cant-go-home

KING OF THE WORLD
CAN’T GO HOME

Format: CD
Label / Distributie: KOTW Records / Bertus
Datum Release: 30 Maart 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

De eerste optredens werden vorig jaar al gedaan maar nu is er dan ‘Can’t Go Home’, het officiële debuutalbum van King Of The World. Nadat de blueswereld werd opgeschrikt door het overlijden van Harry Muskee, wat uiteraard tevens het einde van Cuby & The Blizzards betekende, besloten gitarist Erwin Java en Normaal-drummer Fokke de Jong contakt met elkaar te zoeken om een eventuele nieuwe samenwerking te bespreken. De twee kenden elkaar nog van de Drentse Blues Opera uit 2011. Met zanger/bassist Ruud Weber en toetsenvirtuoos Govert van der Kolm werden de juiste muzikanten gevonden om een nieuwe groep op te richten waarvan de naam niet alleen refereert aan een songtitel van John Lee Hooker maar ook naar de grote drie: BB, Albert en Freddie.

De opnamen kwamen niet zonder slag of stoot tot stand. Een storing op het elektriciteitsnet deed zich voor op het moment dat de instrumenten waren aangesloten en de banden gestart zouden worden. Een noodaggregaat bood uitkomst en in slechts enkele dagen waren er dertien tracks opgenomen. Het resultaat is een zeer gevarieerde collectie geworden die op drie tracks na, voornamelijk door Ruud Weber is geschreven. ‘Bluesified’ is de ingetogen opener waarin de rijpe, ietwat vettige stem van Weber en de prachtige solo van Java, een hoofdrol opeisen. De swingende toetsen van Van der Kolm en het solide drumwerk van De Jong vormen samen de basis van een vlotte blues-shuffle in ‘Evil Thing’ dat vooral live bijzonder prettig gaat uitpakken. In zowel het funky ‘Broke and Lonely’, dat van Johnny Guitar Watson is geleend, als ‘Help Me Find The Way’ is de New Orleans-style te horen en in het vlotte ‘Gone Gone Gone’ zijn country-invloeden aanwezig die versterkt worden door heuse honkytonk pianoklanken. De band is vervolgens prima in staat om in een langzame versnelling de aandacht vast te houden om vervolgens rap om te schakelen in een rauwe bluesrocker als ‘Better Leave While You Can’ of ‘She’s A Burglar’ dat in een snellere uitvoering te horen is dan de versie zoals die door Freddie King bekend werd gemaakt. De grootste hit van het album is ‘Let’s Go Get Stoned’, Ray Charles behaalde in 1966 de nummer-1-positie, dat iets braver wordt uitgevoerd dan het origineel. Het blijkt een mooie opmaat te zijn voor het ruige ‘Number One’ waarin de blues en roots op de juiste manier samen lijken te gaan. Het onbetwiste hoogtepunt is echter het bijna negen-minuten-durende slotstuk ‘Can’t Go Home (For ‘Q’)’ dat speciaal werd gecomponeerd ter nagedachtenis aan Harry Muskee. Java laat zijn gitaar ‘janken’ op een wijze die zelfs zijn ‘blues-brother’ niet onberoerd zou hebben gelaten. In deze fenomenale slowblues toont de 56-jarige gitarist aan nog altijd tot de absolute blues-top te behoren.

Erwin Java is na vijfentwintig jaar begonnen aan een een nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carriere dat met deze muzikanten nog wel eens een heel positief verloop zou kunnen krijgen.

Tracklist:
Bluesified
Evil Thing
Help Me Find The Way
Gone Gone Gone
Mr Big Shot
Learn How To Cry
Wrong Side Of Life
Better Leave While You Can
Broke And Lonely
She’s A Burglar
Let’s Go Get Stoned
Number One
Can’t Go Home (For ‘Q’)

king of the world

KING OF THE WORLD “Can’t Go Home”-tour

29 mrt Zoetermeer – Boerderij

30 mrt Radio 2 – Tros Muziekcafe

31 mrt Weert – Bosuil


05 apr Zwolle – Hedon

06 apr Zeyen – Zaal Hingstman

14 apr Amen – De Amer

26 apr Enschede – Atak

27 apr Groningen – R&B Night (Oosterpoort)


17 mei Amstelveen – P60

19 mei Raalte – Ribs & Blues Festival

31 mei Drachten – Iduna

Voor de optredens in de Boerderij, Bosuil, Hedon en Zaal Hingstman geldt dat elke 25e betalende bezoeker een gratis CD aan de kassa krijgt.

Website: www.kingoftheworld.eu


Ook op Blues Magazine ...