king king

King King – Reaching For The Light
Format: CD / Label: Manhaton Records
Releasedatum: 5 mei 2015

Tekst: André Wittebroek

King King is een band waarvan de wortels in Glasgow liggen. Vorig jaar won de band the Award voor Best British Blues Band en hun tweede CD ‘Standing In The Shadows’ werd verkozen als Best British Blues Album en dat zegt wel wat. Alan Nimmo is ook bekend door de andere band waarin hij al jaren met zijn broer Stevie Nimmo speelt nl. The Nimmo Brothers. ‘Reaching For The Light’ is het derde album van de band.  Na het succes van ‘Standing In The Shadows’ was het een hele opgave weer zo’n goed album te maken. De lat lag dus erg hoog. Volgens Alan Nimmo is het album ‘Reaching For The Light’ de perfecte mix van blues, rock, soul en funk en intenser, steviger en energieker dan ‘Standing In The Shadows’ en daar ben ik het helemaal mee eens.

De band bestaat uit Alan Nimmo op zang en gitaar, Lindsay Coulson op basgitaar, producer/drummer Wayne Proctor op drums en de Nederlander Bob Fridzema op toetsen. Al deze muzikanten hebben hun sporen al jarenlang verdiend in de muziek.

Voor mij heeft Alan Nimmo één van de mooiste stemmen uit de blues- en rockmuziek. Die stem doet me sterk denken aan Paul Rodgers, fantastisch gewoon. Zijn gitaarspel is hemels en het geluid vol, warm en gloedvol. De andere bandleden zijn eveneens zeer goed , waardoor King King een muzikaal zeer uitgewogen geheel is. Zoals Alan zegt: “Het geheel is belangrijker dan de som der delen”. De songs zijn geschreven door alle bandleden samen en de teksten hebben een persoonlijke noot.

Het album opent met Hurricane dat begint met snel slagwerk en gaat verder met snelle funkblues riffs, dubbele gitaarlijnen en prima samenzang. De tekst gaat over een jonge muzikant die onderweg diverse vrouwen ontmoet. You Stopped The Rain is een zeer gevoelig lied dat Alan schreef toen zijn broer Stevie keelkanker had en geopereerd moest worden en iedereen in de stress zat. Intense zang en gitaarspel domineren hier. Waking Up zit meer in de soulhoek met dito groove en het orgel van Bob geeft er de juiste touch aan en weer schitterend ‘zingend’ gitaarwerk van Alan. Een tokkelend gitaarintro met orgel en mooie zang zijn het begin van Rush Hour en gaat over de problemen en druk die je in het leven krijgt. Alan schreef dit nummer toen hij zestien jaar was! De funky-blues Crazy swingt en heeft een heerlijk refrein dat in je hoofd blijft zitten. De ritme-sectie geeft de toon aan: een lekker groovende bas en dito drums. De ballade Lay With Me is prachtig gezongen maar is mij iets te soft en raakt me niet zo. Een buitenbeentje op de plaat. Dan is Just A Little Lie heel andere koek, weer die zalige soulgroove vooral door de basgitaar. Take A Look is een rockballade met zware gitaarriffs en zou zo van Whitesnake of Free kunnen zijn. Het laatste nummer Stranger To Love is een topper, geweldig mooi intro, schitterend intens en melancholisch. Het keyboard spel van Bob in combinatie met het subtiele gitaarwerk van Alan is briljant en dan die geweldige ritmesectie. Dit bij elkaar maakt deze song hemels.

Conclusie:
Met ‘Reaching For The Light’ heeft King King een top CD gemaakt die zeker zo goed is, als de bekroonde voorganger Standing In The Shadows. Klasse plaat!

Songs:
01: Hurricane
02: You Stopped The Rain
03: Waking Up
04: Rush Hour
05: Crazy
06: Lay With Me
07: Just A Little Lie
08: Take A Look
09: Stranger To Love

De band:
Alan Nimmo: Vocals & guitars
Bob Fridzema: Hammond Organ and Keyboards
Lindsay Coulson: Bass Guitar
Wayne Proctor: Drums and Percussion

Links:
www.kingkingblues.com
King King op Facebook


Ook op Blues Magazine ...