album: Kenny Wayne Shepherd - Trouble Is...25

Kenny Wayne Shepherd – Trouble Is… 25
Label: Provogue Records / Mascot Label Group
Release datum: 2 december 2022

De Amerikaanse gitarist, zanger en songwriter Kenny Wayne Shepherd is inmiddels te scharen onder de veteranen van de blues rock. Op zijn achttiende bracht hij zijn debuutplaat ‘Ledbetter Heights’ (1995) uit, welke twee jaar later werd opgevolgd door zijn meest succesvolle album: ‘Trouble Is…’ Het album bestaat nu dus 25 jaar. Voor die gelegenheid komt de fenomenale gitarist Kenny Wayne Shepherd met een volledige heropname van dit album (inclusief een bonustrack van een niet-uitgebrachte versie van Ballad of a Thin Man) en vergezeld van een documentaire over de originele ‘Trouble Is…’, plus een live-dvd, opgenomen in The Strand Theatre in Shepherd’s geboorteplaats Shreveport, Louisiana.

Tekst: Nineke Loedeman

Meerdere elementen van de heropnames waren identiek aan de originele, waarbij Shepherd exact dezelfde Fender ‘61 Stratocaster-en backline gebruikte, maar ook alle originele pedalen die hij in ’97 ook gebruikte. Bijzonder! “Afgezien van Tommy (Shannon) hebben we de hele crew weer bij elkaar gekregen, met Jerry Harrison die opnieuw co-produceert”, aldus Kenny Wayne.

De sound van dit album is naar mijn idee wat voller en vetter, noem het maar meer gerijpt. Dit zijn natuurlijk ook de zeer bekende songs die jaar in jaar uit gespeeld worden tijdens de concerten. Toch heeft Kenny Wayne bij de opnamen zijn best gedaan om zo dicht mogelijk bij die eerste opnamen van het album uit 1997 te blijven.

Trouble Is …25 is een aaneenschakeling van killer tracks! Sterk, krachtig en bolstaand van de energie. Kenny’s vlijmscherp gitaarwerk, de krachtige, donkerbruine stem van Noah Hunt en de immer stuwende ritmesectie Chris Layton en Kevin McCormick en toetsen tovenaar Reese Wynans. Opener Slow Ride zet de toon door al direct vol gas te gaan en met felle gitaarsolo’s je cd-speler op te blazen. Het tempo gaat geen millimeter omlaag als True Lies wordt ingezet. Bij de aankondiging van deze release heeft Shepherd een video uitgebracht voor ‘True Lies’, een song die hij zelf omschrijft als “het klassieke ontrouw nummer “….

En dan die fantastische midtempo rock song Blue On Black! Een bekroond nummer, onder andere gebruikt in hitserie NCIS en in 2018 zeer succesvol door Five Finger Death Punch gecovered. “Blue on Black is een absoluut hoofdbestanddeel van onze show. Ik speel dat nummer al meer dan 20 jaar en ik speel het nog steeds heel graag. Als songwriter is dit het nummer dat ik altijd hoopte te schrijven. Het is een tijdloos nummer dat niet echt lijkt te verouderen.” aldus Kenny. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Bekijk hieronder de gloedjenieuwe video van Blue On Black:

Iets verderop vinden we de klassieke blues song Long Gone, en dat nummer heeft nét dat beetje extra door een moordende groove en waarin een hoofdrol is weggelegd voor een vette partij mondharmonica! Toen een kraker en nu nog steeds.

Maar ook nummers als Somehow, Somewhere, Someway en King’s Highway boeten absoluut niets in qua kracht, relevantie en tijdloosheid en bewijzen ook nu nog iconische rocksongs te zijn. De voet wordt heel even van het gaspedaal gehaald voor die mooie slowblues I Found Love (When I Found You), wat een geliefd nummer schijnt te zijn bij trouwerijen…..Titeltrack Trouble Is klinkt als een voortdenderende trein en bevat alle aspecten van een meer dan uitstekende rocksong en mag dan ook het album (bijna) afsluiten.

Want op dit album staat een bonus track en dat is de tweede Bob Dylan cover op het album, Ballad Of A Thin Man. Het nummer opent met fraai toetsenwerk waarna Noah’s machtige zangstem heerlijk inzet met een mooie, bluesy vibe. Niet veel later laat Kenny zijn Fender gillen in zijn bekende intense stijl. Wat een heerlijk nummer is dit. Door Dylan in 1965 uitgebracht op het album ‘Highway 61 Revisited’ en ik weet nog dat dat album toen veel indruk op mij maakte. Voor ‘Trouble Is…25’ lijkt het misschien een verrassende keuze maar is het eigenlijk toch niet.

Shepherd: “Ik wilde 25 jaar geleden Bob Dylans ‘Everything Is Broken‘ opnemen omdat ik net met hem op tournee was geweest en hij zo’n immense inspiratiebron voor mij was. Jerry Harrison, onze producer, had echter een ander Dylan-nummer voorgesteld, namelijk ‘Ballad Of A Thin Man‘.

Maar ik was eerlijk gezegd wat bang dat dit een te grote stap buiten de gebaande paden zou zijn voor onze fans. Dus ‘Everything Is Broken‘ kwam erop, een nummer dat tenslotte meer leek op een echte bluessong. Ondanks dat het niet op het album kwam, namen we ‘Ballad Of A Thin Man‘ wél op.
Maar wat echt cool is, is dat we voor deze nieuwe opname van ‘Trouble Is…25’ die versie van ‘Ballad Of A Thin Man‘ uit 1997 op zeer getrouwe wijze opnieuw hebben opgenomen en alsnog op het album gezet als bonustrack.”

Er is overigens goed nagedacht over de volgorde van tracks op het album. Klassieke blues pareltjes worden afgewisseld met, ook nu nog, zeer eigentijdse songs. Voor Kenny was deze nieuwe opname van ‘Trouble Is…25’ een serieuze reis naar het verleden. “Ik ben nog steeds ontzettend trots op deze nummers…”

Conclusie: Kenny Wayne Shepherd heeft het 25 jarig bestaan van zijn killer schijf ‘Trouble Is’ op sterke wijze geëerd met deze bijzondere uitgave. Niet écht vernieuwend qua muziek dus, maar wel degelijk verzamelingsmateriaal voor de echte fans. ‘Trouble Is…25’ is ook heden ten dage een zeer interessant album en voor (nieuwe) fans simpelweg een zeer goede aankoop. In 1997 al een topalbum, 25 jaar later weer (of nog steeds) een topalbum!
Ondertussen heeft Kenny voor 2023 een fonkelnieuw album aangekondigd!

Tracks:

01. Slow Ride
02. True Lies
03. Blue on Black
04. Everything Is Broken
05. I Don’t Live Today
06. (Long) Gone
07. Somehow, Somewhere, Someway
08. I Found Love (When I Found You)
09. King’s Highway
10. Nothing To Do With Love
11. Chase the Rainbow
12. Trouble Is…
13. Ballad of A Thin Man

Website artiest: Kenny Wayne Shepherd Band

Volgend jaar komt de Kenny Wayne Shepherd Band terug naar Nederland in het kader van dit album. Kaarten zijn reeds verkrijgbaar!

29 april 2023 – Rhythm & Blues Night, SPOT/De Oosterpoort, Groningen
10 mei 2023 – Melkweg, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...