Foto Recensie: Kenny Wayne Shepherd Band - The Traveler

Kenny Wayne Shepherd Band – The Traveler
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 31 mei 2019

Tekst: Fons Delemarre

Kenny Wayne Shepherd heeft naast zijn uitstapje met Stephen Stills in The Rides, weer een eigen album gemaakt. Net zoals bij The Rides pakt hij op ‘The Traveler’ stevig uit. Ooit begonnen met bluesrock georiënteerde albums als ‘Ledbetter Heights (1995) en ‘Trouble is…’ (1997), is hij in de loop der jaren steeds meer stevige rock gaan spelen. Het geluid van The Traveler’ is dus ook massaler en massiever dan de albums uit zijn beginperiode, die nogal SRV-geïnspireerd waren.
Een duidelijke keuze, waar Shepherd zich zeer senang bij voelt. Net zoals de talloze liefhebber van de fors aangezette powerpop van muzikanten als Popa Chubby, Joe Bonamassa, Walter Trout en Jeff Healey.
Shepherd heeft in Noah Hunt al jarenlang een zanger zoals Robin Trower die bijvoorbeeld heeft in de persoon van James Dewar. Zijn eigen zang is beter geworden, vindt hij, mede door de aanwijzingen die hij van Stephen Stills kreeg.

‘The Traveler is zeker geen ingetogen album, maar dat willen KWS en zijn band ook helemaal niet.
Tailwind is het enige nummer dat akoestisch begint, maar ook in deze song wordt de elektrische slide uiteindelijk toch nog even fors aangesproken. Opvallend is de keuze van de covers op het album. Mr.Soul (Buffalo Springfield) en Turn To Stone (Joe Walsh) zijn nummers die niet vaak gespeeld worden door anderen.
Ook deze covers krijgen als make-over een forse dosis stevig gitaarwerk mee en passen dus goed op het album. Maar de ‘feel’ van de originele uitvoeringen hebben ze niet echt. In Turn To Stone speelt Shepherd in eerste instantie ingetogen en subtiel, maar in de loop van het nummer schakelt hij weer naar een hogere versnelling.
Enige rustpunten op het album zijn Better With Time en is Take It On Home, met een fraai opgebouwde, melodieuze gitaarsolo een mooie female backing vocals. Voor de duidelijkheid: liefhebbers van de muziek van KWS zullen blij zijn met The Traveler’, omdat het album probleemloos past in de reeks albums die Shepherd sinds 1995 heeft gemaakt.
‘The Traveler’ is opgenomen in Los Angeles, met zanger Noah Hunt, drummer Chris “Whipper” Layton (voorheen drummer van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble), bassist Kevin McCormick en keyboardspelers Jimmy McGorman en Joe Krown.

Kenny Wayne Shepherd - Tailwind (The Traveler)Tracks
01. Woman Like You
02. Long Time Running
03. I Want You
04. Tailwind
05. Gravity
06. We All Alright
07. Take It On Home
08. Mr. Soul
09. Better With Time
10. Turn To Stone

Noot van de redactie: Kenny Wayne Shepherd speelt op maandag 4 november in de Q-Factory in Amsterdam!

Website: Kenny Wayne Shepherd


Ook op Blues Magazine ...