Foto Recensie: Kenny Wayne Shepherd Band – Lay It On Down

Kenny Wayne Shepherd Band – Lay It On Down
Format:
LP+MP3 – LP+MP3 Color Ltd – CD – Ltd CD – Digibook+Digital
Label: Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 21 juli 2017

Zie hier ook het interview met Kenny Wayne Shepherd.

Tekst: Dick de Jonge

De veertigjarige Kenny Wayne Shepherd werd geboren in Shreveport, Louisiana. Als gitarist is hij een zogenaamde zelf-didact, volgens bepaalde bronnen zou hij niet eens noten kunnen lezen. Zijn vader (Ken Shepherd) was een lokale radio bekendheid en concert promotor, en hij bezat een enorme collectie muziek. Hij kreeg zijn eerste gitaar toen hij nog een kleuter was, dus de interesse voor muziek is niet vreemd. Gelukkig voor de bluesliefhebbers want het is een genot om naar de man te luisteren. In 1996 zag ik de man in een vol Feyenoord Stadion spelen in het voorprogramma van The Eagles en het was toen al te zien dat Shepherd een prima artiest was / zou gaan worden.

De doorbraak voor het grote publiek kwam met z’n tweede album, ‘Trouble is..’ met maar liefst vier singles in de Amerikaanse top tien. De daarop volgende cd’s bereiken bijna allemaal de eerste plaats van de Engelse blues charts.

Nu is daar dus Shepherds achtste album, en het moet gezegd, hij blijft gewoon blues van grote kwaliteit en met veel variatie maken. Vanaf de openingstrack, de lekkere rocker Baby Got Gone , verveelt deze cd geen moment.
Het tweede nummer, het bluesy Diamonds & Gold opent met blazers. Niet bepaald iets waar ik persoonlijk op zit te wachten maar het gitaarspel met een lekkere vette solo verder in het nummer maakt veel goed. Nothing But The Night heeft een beetje een funky opening maar wederom een fijne gitaarsolo tot besluit.
Via het wat rustige maar zeer fraaie titelnummer komen we bij She’s $$$, wat weer lekkere bluesrock genoemd mag worden. Hard Lesson Learned is een prachtige ballad over de liefde. Altijd een dankbaar onderwerp maar Kenny Wayne Shepherd weet het echt formidabel te brengen. Tracks als het wat ruigere How Low Can You Go, en het schitterende, ingetogen Louisiana Rain volgt nog Ride Of Your Life, ook al zo’n prettig in het gehoor liggende rocker.
Het album sluit af met een fijne maar toch wat overbodige akoestische versie van Lay It On Down, het titelnummer.

Kenny Wayne Shepherd levert met ‘Lay It On Down’ wederom een zeer goed album af, en het duurt niet lang voordat hij weer zijn kunsten op de Nederlandse podia gaat vertonen:

Vrijdag 3 november: Lighttown Blues Festival – Eindhoven

Tracklist:
01. Baby Got Gone
02. Diamonds & Gold
03. Nothing But The Night
04. Lay It On Down
05. She’s $$$
06. Hard Lesson Learned
07. Down For Love
08. How Low Can You Go
09. Louisiana Rain
10. Ride For Your Life
11. Lay It On Down ( acoustic )

Website: Kenny Wayne Shepherd


Ook op Blues Magazine ...